Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Άμεση ανανέωση των ΣΣΕ που έληξαν ή λήγουν, για να αποτραπεί μείωση μισθών
 
📍 Ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συνολικά τη στήριξη της εργασίας
 
▶ «Επισημαίνοντας ότι “είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για τη μείωση μισθών και επιδομάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους”, λόγω της λήξης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θέτουν ζήτημα παράτασης των ΣΣΕ που έληξαν ή λήγουν, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, με θέμα: “Άμεση ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ και ΔΑ) που έληξαν ή λήγουν την τρέχουσα περίοδο για να αποτραπεί μείωση μισθών και συνολικά στήριξη της εργασίας”»….
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
📎 Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «Άμεση ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ και ΔΑ) που έληξαν ή λήγουν την τρέχουσα περίοδο για να αποτραπεί μείωση μισθών και συνολικά στήριξη της εργασίας».
Η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, στις 11.11.2020, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να δοθεί εκ νέου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, παράταση ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ και ΔΑ), των οποίων έληξε ή λήγει η ισχύς ή/και η παράταση ισχύος τους έως το τέλος του 2020.
Πρόκειται για ένα εύλογο αίτημα, καθώς λόγω των έκτακτων συνθηκών που ζούμε και της εφαρμογής μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, μέσα στο 2020 οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων έχουν «παγώσει» με άμεσο κίνδυνο να περικοπούν νόμιμες αποδοχές και επιδόματα, που δεν εμπίπτουν στο περιορισμένο εύρος της μετενέργειας των όρων τους. Συγκεκριμένα με την λήξη των ισχυουσών ΣΣΕ και την πάροδο της τρίμηνης παράτασης των όρων τους, αλλά και την πάροδο της παράτασης που έχει δοθεί έως 30.06.2020 είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για τη μείωση μισθών και επιδομάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Η περιγραφόμενη κατάσταση καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την στήριξη των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τους χειρισμούς της κυβέρνησης που συνεχίζει (όπως και πριν την πανδημία) να προωθεί αντεργατικές ρυθμίσεις και να επιδιώκει την περιστολή των εργατικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Επισημαίνεται ότι ήδη πριν την πανδημία έχει «παγώσει» ο κατώτατος μισθός με το συνεπακόλουθο «πάγωμα» και των σχετικών επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν ενώ οι επερχόμενες ρυθμίσεις στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα δημόσιων οργανισμών, όπως ο ΟΑΕΔ, να εκπονούν σημαντικά προγράμματα για την ενίσχυση της εργασίας.
Επιπρόσθετα κρίνεται απαραίτητο για τη συγκράτηση της ανεργίας σε μια χώρα με τον υψηλότερο δείκτη για πολλά έτη στον ανεπτυγμένο κεφαλαιοκρατικά τρόπο οργάνωσης της οικονομίας (είχε ξεπεράσει το 27% το 2013) αλλά και την στήριξη της κοινωνικής συνοχής να υπάρξουν ρυθμίσεις που να καθιστούν με οριζόντιο τρόπο άκυρες και καταχρηστικές τις καταγγελίες συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του έτους με μέριμνα ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές όπως σε άλλες χώρες στην ΕΕ (βλ. Γαλλία) για καταβολή του 100% του μισθού των εργαζομένων από το κράτος.
Η μη βέλτιστη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από την κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό και σε επίπεδο απορρόφησης πόρων από το πρόγραμμα SURE που κινείται προϋπολογιστικά μόλις στα 2,7 δισ. €, ενώ ενδεικτικά σε χώρες με ανάλογο μέγεθος πληθυσμού, όπως την Πορτογαλία στα 5,9 δισ. € και στο Βέλγιο στα 7,8 δισ. €. Μάλιστα, η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat βλ. https://ec.europa.eu/…/f45c24be-3304-e6b7-80c8… τον Ιούνιο του 2020 κατέγραφε ποσοστό ανεργίας στο 18,3% (το υψηλότερο στην ΕΕ), όταν στην Πορτογαλία ήταν στο 7,3% και στο Βέλγιο στο 5%.
Επειδή ο κόσμος της εργασίας πρέπει να προστατεύεται από την Πολιτεία ειδικά όταν το εργασιακό – παραγωγικό περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται λόγω της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας με καθοριστική την ευθύνη της κυβέρνησης
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραταθούν, για όλο το χρονικό διάστημα που θεσπίζονται περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ΣΣΕ (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Διαιτητικές Αποφάσεις) κάθε είδους των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 31η Δεκεμβρίου 2020;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προστατευθούν με οριζόντιο τρόπο οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της πανδημίας αλλά και να ενισχύσει η Πολιτεία ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για αυτό τον σκοπό;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη μεγαλύτερη ενίσχυση μέσα από το πρόγραμμα SURE που να αντιστοιχεί στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας στη χώρα μας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Αβραμάκης Λευτέρης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Αχτσιόγλου Έφη
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάννα
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος