Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

✔ Το «Lockdown» στον ΟΑΕΔ ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης!
📌Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» | Τετάρτη, 25/11/2020
 
➖ «Αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκινήσω κι εγώ με μια αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας απέναντι στις γυναίκες και θέλω να θυμίσω ότι σε αυτήν εδώ τη Βουλή, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε γίνει ένα αποφασιστικό βήμα, είχε κυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Βεβαίως, αυτό δεν εμποδίζει να βλέπουμε και να ακούμε, καθημερινά, καταγγελίες γύρω από τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας. Ήταν όμως ένα αποφασιστικό βήμα το οποίο θα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλα.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η τοποθέτηση του προλαλήσαντος υπουργού και η υπεράσπιση της πρότασης για μείωση των εισφορών του ΟΑΕΔ. Μας παρουσιάζεται ως μια κίνηση, στις δύσκολες συνθήκες, ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που καταβάλλουν την αντίστοιχη εισφορά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο υποκριτικό! Διότι στο σύνολό του το ενάμισι δισεκατομμύριο που θα λείψει από τον ΟΑΕΔ, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι ανεπαίσθητο. Εάν πράγματι νοιάζεστε και θέλετε να ενισχύσετε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, συγκεκριμένες προτάσεις υπήρξαν. Δεν το κάνατε. Κατατέθηκαν δύο συγκεκριμένες τροπολογίες σε σχέση με τη διασφάλιση, εκ μέρους του κράτους, του Δώρου των Χριστουγέννων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Δεν το κάνετε. Κατατέθηκε συγκεκριμένη τροπολογία για ενίσχυση σε όλους εκείνους που είναι έξω από το πεδίο της πολιτικής σας, τους “αχαρτογράφητους” τους, αυτούς που δεν καταγράφονται πουθενά, δεν παίρνουν από πουθενά επίδομα. Τετρακόσια ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, διακόσια για το δεύτερο, εκατό για κάθε παιδί. Δεν το κάνετε. Γιατί αυτό; Να σας πω γιατί; Διότι φοβάμαι πάρα πολύ ότι έχετε στο μυαλό σας να επιβάλετε “lockdown” στον ΟΑΕΔ! “Lockdown” σε ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, σε ένα βραχίονα κοινωνικής πολιτικής. Αργά αλλά σταθερά αυτό το σχέδιο υπηρετείτε. Διότι το ενάμισι δισεκατομμύριο που θα λείψει, προφανώς θα έχει αντίκρισμα και επιπτώσεις στα προγράμματα κατάρτισης. Βέβαια, εδώ εσείς έχετε καταγάγει ένα φοβερό ρεκόρ γύρω από τα ζητήματα των προγραμμάτων κατάρτισης. Μαθαίνω ότι έχετε προταθεί και για το βιβλίο Γκίνες, ως η πιο άχρηστη και πιο έξυπνη “αρπαχτή”, με το “Σκοιλ Ελικικου”. Δεν μιλάμε για τέτοιου είδους κατάρτιση. Μιλάμε γι’ αυτή την οποία δεν θα έχει τη δυνατότητα να την κάνει ο ΟΑΕΔ.
Μα μας είπατε το επιχείρημα ότι “τα λέγατε αυτά και παλιότερα που είχαμε μειώσει τις εισφορές”. Ξεχνάτε όμως ότι τότε υπήρχαν αποθεματικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Υπάρχει κι εδώ ένα τεράστιο ζήτημα, στις μέρες, γιατί όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για ενίσχυση των νέων ζευγαριών, δεν μπορεί να μην έχεις ως κοινωνία μια αντίστοιχη πολιτική στήριξης της κατοικίας αυτών των νέων ζευγαριών. Όλα αυτά, όμως, είναι “ψιλά γράμματα“ για σας. Υπάρχει, λοιπόν, η ανάγκη όχι να αποστερήσουμε πόρους από τον ΟΑΕΔ, αλλά να μπορέσουμε να τον επανασχεδιάσουμε στις νέες συνθήκες και να ανασυστήσουμε την αντίστοιχη πολιτική κατοικίας.
Βεβαίως, εσείς όλα αυτά τα αντικαθιστάτε με άλλου είδους πολιτικές. Δεν αξιοποιήσατε τους πόρους του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και είστε ουραγοί στην αξιοποίηση των πόρων από το πρόγραμμα SURE. Συγκρινόμενοι με άλλες χώρες του ίδιου βεληνεκούς, όπως Πορτογαλία και Βέλγιο, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Στους μακροχρόνια ανέργους ερχόσαστε με διθυραμβικούς λόγους και αναφορές και προβλέπετε να υπάρξει μία ενίσχυση μόνο στο 1/6 από αυτούς. Για τριακόσιες χιλιάδες συνταξιούχους εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξής τους και έρχεστε εδώ και μας λέτε φοβερά πράγματα.
Όταν παρέλαβα από εσάς αυτούς τους φακέλους που λέτε, παρέλαβα και κάτι άλλο. Παρέλαβα κάτι συμβάσεις οι οποίες έληγαν και μου έλεγαν ότι σε λίγο, τον επόμενο μήνα, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ. Τα είχατε αφήσει όλα “επί ξύλου κρεμάμενα”. Ετοιμάζατε την υλοποίηση του σχεδίου της “μεγάλης παρένθεσης” ή της “μικρής παρένθεσης”. Δεν σας βγήκε.
Για άλλους, όμως, τομείς έχετε πολιτική. Για παράδειγμα, είδα ότι ανακοινώθηκαν 120.000.000 για την Aegean. Το έκαναν και άλλες χώρες, θα μου πείτε. Σωστά. Αερομεταφορέας είναι, τουριστική χώρα είμαστε, πρέπει να τη στηρίξουμε. Προϋποθέσεις για να δοθούν αυτά τα χρήματα θα υπάρξουν; Έχετε δεσμεύσεις από την εταιρεία για τη διατήρηση θέσεων εργασίας; Έχετε σκεφτεί ότι αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να μεταφραστούν και σε αντίστοιχη συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για να βλέπουμε και το τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες;
Άλλο παράδειγμα ενός διαφορετικού μέτρου, μιας διαφορετικής αντίληψης. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει το λεγόμενο “CoCos”, αυτό το οποίο όφειλε, στο Ελληνικό Δημόσιο και αντ’ αυτού το Ελληνικό Δημόσιο θα παραλάβει μετοχές. Σε ποια τιμή, όμως; Πέντε φορές πάνω από τη σημερινή χρηματιστηριακή. Και συνεχίζοντας αυτή την παράλογη πολιτική -που δεν είναι τόσο παράλογη, έχει στόχευση συγκεκριμένη, υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα- το Δημόσιο δεν θα έχει αντίστοιχη συμμετοχή στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Αντ’ αυτού, λοιπόν, εσείς λέτε ότι το σχέδιό σας για την εργασία συμπεριλαμβάνεται στο “σχέδιο Πισσαρίδη”. Το “σχέδιο Πισσαρίδη”, γνωστό από τα μνημονιακά χρόνια, πριν τα μνημονιακά χρόνια, πριν την πανδημία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά την πανδημία. “Πισσαρίδης”! Πείτε μου, λοιπόν, αυτό τι είναι; Δεν είναι νεοφιλελεύθερος δογματισμός; Και τι περιλαμβάνει αυτό το “σχέδιο Πισσαρίδη”, το οποίο δεν είναι καθόλου καινούργιο; Είναι παλαιάς κοπής αποτυχημένες πολιτικές, οι οποίες όπου εφαρμόστηκαν ανά τον κόσμο, διεύρυναν τις ανισότητες.
Τι περιλαμβάνει, λοιπόν; Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σας ενοχλεί το γεγονός ότι οι επικουρικές ασφαλίσεις είναι ενταγμένες σε ένα κοινωνικό σύστημα και θέλετε να τις εκχωρήσετε στους ιδιώτες. Επίσης, περιλαμβάνει μια νέα προσέγγιση -κοιτάξτε πόσο ευγενικά το λέτε- για το θέμα των υπερωριών. “Λάστιχο” το 8ωρο. Δεν θα αμείβονται οι εργαζόμενοι. Για φανταστείτε τώρα σε κάποιες δουλειές που αναγκάζονται αυτή τη στιγμή -σούπερ μάρκετ, κούριερ, γιατροί- να μην έχουν ωράριο 8ωρο, η παραπάνω εργασία, η υπερεργασία, να μην αμείβεται ως υπερωριακή, αλλά να την αφαιρούμε όταν δεν θα υπάρχει τόση πίεση. Μεγάλες ανατροπές! Αυτή είναι, λοιπόν, η νέα πρόταση.
Αλλαγή στον χρόνο που θα αποδίδεται το επίδομα ανεργίας. Ακούγεται ότι λέτε για 6μηνο, διότι, βεβαίως, είναι ατομική ευθύνη που μένει κάποιος άνεργος! Δεν έχει να κάνει με αποτέλεσμα ή με πολιτικές.
Όλα αυτά ξέρετε τι δείχνουν, πέρα από τη νεοφιλελεύθερη αναλγησία σας; Δείχνουν ότι δεν έχετε αντιληφθεί ποια είναι τα προβλήματα της εποχής. Αυτό δείχνει το να επιμένεις σε συνταγές οι οποίες οδήγησαν στην κοινωνική πόλωση, έχοντας και την εμπειρία της πανδημίας, που δείχνει ξαφνικά τα όρια αυτών των στρατηγικών που ηγεμόνευσαν τις προηγούμενες δεκαετίες και επιβάλλει να υιοθετηθούν νέα εργαλεία, νέες στρατηγικές με δυναμική και ουσιαστική παρέμβαση του Δημοσίου, αν θέλουμε να βγούμε σύντομα από την κρίση, αν θέλουμε από την κρίση αυτή να βγούμε με μια ανάπτυξη σταθερή, αν δεν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και να βλέπουμε σκηνές κοινωνικού νεκροταφείου. Αντί, λοιπόν, αυτού, έρχεστε με ξεπερασμένες αντιλήψεις.
Η ίδια η κ. Λαγκάρντ σε μία συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, είπε ότι η Ευρώπη θα πληγεί περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες οικονομίες, ακριβώς διότι η πανδημία χτυπάει πρωτίστως τις υπηρεσίες. Ο χαρακτήρας των ευρωπαϊκών οικονομιών έχει να κάνει κυρίως με τις υπηρεσίες. Η μεταποίηση έτσι κι αλλιώς έχει “μεταναστεύσει” αλλού, σε άλλες χώρες, άρα, ουσιαστικά, θα είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που θα πλήξει πρωτίστως τους νέους ανθρώπους. Δημιουργούνται οι όροι για να υπάρξουν νέες χαμένες γενιές, άνθρωποι οι οποίοι θα δουλεύουν με χειρότερους όρους και με μικρότερες αμοιβές. Και αντί αυτό να οδηγήσει, πλέον, σε μεγάλα ερωτηματικά για το τι χρειάζεται να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολιτική, εσείς δεν έρχεστε να προσφέρετε τίποτα σε αυτόν τον προβληματισμό, τον επίσημο ευρωπαϊκό προβληματισμό, και παραμένετε εντελώς προβλέψιμοι, με τα ίδια και τα ίδια.
Πώς να το χαρακτηρίσει κανείς αυτό; Είναι μια στενά ταξική ματιά στα πράγματα.
Αναφερθήκατε και προχθές, που σας έκανα μία επίκαιρη ερώτηση για μια άλλη κατηγορία εργαζομένων, για τους “ντελιβεράδες”, στον ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών. Μα, το ΣΕΠΕ τελικά διαρκώς το υποβαθμίζετε. Φαίνεται ότι σας ενοχλεί. Και έρχεστε, επίσης, τις διαφορές ανάμεσα στην εργοδοσία και τις επιχειρήσεις να θέλετε να τις επιλύει ο ΟΜΕΔ, έξω από τις μέχρι τώρα προβλεπόμενες διαδικασίες υπό το Υπουργείο Εργασίας. Τι άλλο σκεφτόσαστε να κάνετε εις βάρος του κόσμου της εργασίας;
Σας έθεσα ένα ερώτημα που δεν το απαντήσατε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της επίκαιρης ερώτησης: κρίνετε ή όχι σκόπιμο, οι νέοι κατά κύριο λόγο, που δουλεύουν στις ταχυμεταφορές να χαρακτηριστούν ως μία ενιαία ειδικότητα και να υπαχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά; Το αντιλαμβάνεστε, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο γύρω από αυτό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζατε για το δεύτερο κύμα πανδημίας. Το “ξορκίσατε” στα λόγια. Κάνατε τις λάθος κινήσεις. Αφήσατε τον χρόνο να περάσει. Χάσατε τον έλεγχο, χάνετε τα λόγια σας. Και βγαίνει ο Υπουργός Επικρατείας και κάνει αστείες -να το πω επιεικώς- δηλώσεις και μας λέει ότι, αν έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, τότε κινδυνεύουν να πεθάνουν περισσότεροι, γιατί το 50% και πάνω δεν βγαίνει από αυτές. Αν είναι δυνατόν ποτέ! Προφανώς, ήταν ένας λάθος συλλογισμός, άστοχος, αλλά δείχνει πανικό, δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας.
Επιτέλους, πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός, ο οποίος να υιοθετεί μία διαφορετική λογική από αυτήν που είχατε μέχρι τώρα. Καταλαβαίνω ότι οτιδήποτε το δημόσιο το εχθρεύεστε, το απεχθάνεστε, σας δημιουργεί δυσανεξία. Το δημόσιο σύστημα υγείας, ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΟΑΕΔ και του ασφαλιστικού συστήματος. Αλλά οι εποχές θέλουν άλλου είδους λύσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η βόρεια Ελλάδα λύγισε. Θα σας το λένε και οι δικοί σας βουλευτές, κύριοι της Κυβέρνησης. Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Δεν γίνεται με “κούφια λόγια”, χωρίς μέτρα έστω τώρα στο “και πέντε”, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρισιμότητα των στιγμών. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και φοβάμαι πάρα πολύ ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτές τις ευθύνες.
Σας ευχαριστώ».