Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

✔ Οι διανομείς και μεταφορείς, οδηγοί δικύκλων, δεν είναι «αναλώσιμοι», να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
📌 Από το Δελτίο Τύπου:
«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, όπου αντί να απαντήσει με ποιο συγκεκριμένο σχέδιο κινείται το υπουργείο για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία των -ιδιαίτερα ευάλωτων απέναντι στην εργασιακή αυθαιρεσία- οδηγών δικύκλων στη διανομή και μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στους δρόμους υπό καθεστώς υπερεντατικής εργασίας, προτίμησε να διαβάζει εδάφια από την ισχύουσα… νομοθεσία.
Επιχειρώντας να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, με θέμα: «Για την υγεία, ασφάλεια και αναβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων (οδηγών δικύκλου) στη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, τελικά περιορίστηκε να παραθέσει, με τυπικό τρόπο, κάποια ισχνά στοιχεία ελέγχων και ορισμένα «σχέδια επί χάρτου» που δεν απαντούν στο καίριο ζήτημα για τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας, που είναι η εφαρμογή του νόμου και η ουσιαστική προστασία τους. Μέχρι που, τελικά, ο αρμόδιος υπουργός πιέστηκε τόσο που έφτασε στο σημείο να εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη έργου, παρ’ ότι ήταν ο ίδιος που λίγο νωρίτερα είχε παραδεχτεί ότι το τελευταίο συγκεκριμένο νομοθετικό έργο που αφορά αυτούς τους εργαζόμενους είναι του 2019, από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
◉ Στην πρωτολογία του, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:
«Επιτρέψτε μου, όμως, πριν αναφερθώ στην Ερώτηση, να θέσω ένα ερώτημα το οποίο έχει προκύψει αυτή τη στιγμή, με βάση μία ανάρτηση στο διαδίκτυο, που θεωρώ ότι δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη. Αναφέρομαι σε αυτό που γράφτηκε πριν από λίγες ώρες, ότι υπάρχει Εισαγγελική έρευνα για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, για να διερευνηθούν τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων για τον κορωνοϊό και της διέγερσης σε ανυπακοή, προχθές, 17 Νοεμβρίου. Κύριε υπουργέ δεν θέλω να καλυφθείτε πίσω από την απάντηση περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Θέλω ως εκπρόσωπος, σήμερα, εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, της κυβέρνησης να το σχολιάσετε. Ανεξαρτήτως της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Διότι αντιλαμβάνεστε αν αφήνουμε να γίνονται τέτοιες πράξεις, τι μπορεί να σημαίνει για τη δημοκρατία μας.
Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την Επίκαιρη Ερώτηση την οποία συζητάμε σήμερα. Σας είχα καταθέσει από τις 12 Οκτωβρίου γραπτή Ερώτηση. Δεν την απαντήσατε, γι’ αυτό σήμερα ερχόμαστε με τη μορφή της Επίκαιρης Ερώτησης. Αυτές τις μέρες κάποιοι άνθρωποι που δοκιμάζονται, πέρα από τους γιατρούς, πέρα από τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, είναι οι οδηγοί δικύκλων στις ταχυμεταφορές, στη διανομή προϊόντων και εμπορευμάτων. Κατέχουν δε ένα αρνητικό ρεκόρ, ανεξαρτήτως των σημερινών συνθηκών, σε τροχαία και σε θανάτους, σε απώλειες. Η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή η οποία με έναν συστηματικό, ολοκληρωμένο τρόπο, για πρώτη φορά έφτιαξε ένα πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και αναβάθμισης των συνθηκών εργασίας τους. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, ως αρμόδιος υπουργός που είστε, τι έχετε κάνει για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου; Γνωρίζετε ότι στις 8 Οκτωβρίου ο συγκεκριμένος κλάδος είχε κάνει απεργία, είχε ζητήσει να σας συναντήσει. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και έλεγχοι; Έχουν υπάρξει καταγγελίες; Έχουν υπάρξει. Τι έγιναν αυτές τις καταγγελίες υπάρχουν πρόστιμα; Είναι μέσα στις προτεραιότητές σας να ασχοληθείτε με αυτή την κατηγορία των εργαζομένων; Ευχαριστώ».
◉ Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε:
«Κύριε υπουργέ, ειλικρινά δεν μπορώ να πω αν εκπλήσσομαι ή οργίζομαι με την μη απάντησή σας στο ζήτημα που έθεσα, που είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι αρχηγοί των άλλων δύο εκλεγμένων κομμάτων, αυτή τη στιγμή να καλούνται να απολογηθούν, για τι; Τι να διερευνήσει η Εισαγγελία, που υποτίθεται ότι ενεργεί με βάση τη νομοθεσία; Και έρχεστε εδώ να μας πείτε ότι “δεν παρεμβαίνουμε”; Τι σήμα δίνετε στους εισαγγελείς, στην κοινωνία; Προφανώς δίνετε το σήμα που δώσατε και προχθές, όταν έγιναν όσα έγιναν στην Αθήνα, ανήμερα της 17 Νοέμβρη. Αυταρχισμός και καταστολή. Φαίνεται σας φοβίζει η στάση της κοινωνίας απέναντι σε αυτά που ετοιμάζεστε να κάνετε εις βάρος της και θέλετε να εκπέμψετε ένα σήμα φόβου. Φόβου και άρνησης διεκδίκησης. Δεν θα σας περάσει. Δεν συμβαίνουν στις Δυτικές Δημοκρατίες αυτά τα πράγματα. Απορώ, λοιπόν, πως εσείς επιλέξατε να δώσετε αυτή την απάντηση.
Σε σχέση με την Ερώτηση. Προσέξτε, δεν σας ρώτησα να μου περιγράψετε τι λέει ο νόμος. Το γνωρίζουμε πολύ καλά. Το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι. Σας ρώτησα εάν έχετε βγάλει συμπεράσματα. Εάν έχετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, οι υπηρεσίες σας, εφαρμογής του νόμου.
Δεν γνωρίζετε ότι τα παιδιά, γιατί κυρίως είναι νέοι άνθρωποι, αλλά όχι μόνο νέοι, είναι και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ασχολούνται στις ταχυμεταφορές, εκβιάζονται πολλές φορές; Ότι μετακυλίουν σε αυτούς, οι εργοδότες, το κόστος συντήρησης και των καυσίμων των δικύκλων που χειρίζονται; Δεν γνωρίζετε ότι, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τα μέτρα ατομικής προστασίας τελικά μένουν στα χαρτιά; Θα μπει, επιτέλους, για να μπορούμε να ελέγχουμε αυτές τις επιχειρήσεις, ο αριθμός κυκλοφορίας των δικύκλων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ; Πράγμα που θα μας βοηθήσει, όχι μόνο να ελέγξουμε τις συνθήκες εργασίας, αλλά και ζητήματα φοροδιαφυγής των συγκεκριμένων επιχειρήσεων; Ή δεν τα γνωρίζετε όλα αυτά; Όλα αυτά είναι πάρα πολύ γνωστά. Αυτά σας ζήτησαν οι εργαζόμενοι στην απεργία που έκαναν και αρνηθήκατε να τους δείτε. Γιατί τέτοια αλαζονεία; Τι σας φοβίζει, ένας υπουργός να βλέπει τους εργαζόμενους;
Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι είναι απόλυτα ώριμο πλέον, να θεωρηθεί ότι αυτή η κατηγορία οδηγών δικύκλων, των λεγόμενων ντελιβεράδων, που δεν αφορά μόνο την εστίαση, αποτελεί μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη, ειδικότητα και πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοια. Κατ’ επέκταση, αυτοί οι εργαζόμενοι να μπουν στην κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων. Καταλαβαίνετε ότι Βαρέα και Ανθυγιεινά στην πράξη, τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αναγνωρίζονται κάποια επιπλέον χρόνια συντάξιμα, πιο γρήγορα τους δίνεται αυτή η δυνατότητα. Για φανταστείτε έναν άνθρωπο της δικής σας ή της δικής μου ηλικίας, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι, να αναγκάζεται να οδηγεί ένα δίκυκλο χιονίσει – βρέξει και μέσα από την εντατικοποίηση των σημερινών ημερών. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο, έχουν υπερκέρδη αυτή τη στιγμή. Εν πάση περιπτώσει, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είναι “αναλώσιμοι” κ. υπουργέ. Ευχαριστώ».