Πάνος Σκουρλέτης | Βουλευτής Επικρατείας

✔ Να αυξηθούν τώρα οι δαπάνες για την υγεία, αρκετά με τις ιδεοληψίες της Νέας Δημοκρατίας 

 

📺 Σημεία από τη συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» | Δευτέρα, 23/11/2020

 

◉ «Είναι απορίας άξιον ότι πριν από ένα σχεδόν μήνα μας έλεγαν, με δημόσιες δηλώσεις από τα πιο επίσημα χείλη, ότι η Θεσσαλονίκη είχε αφήσει πίσω της τον κορωνοϊό, ότι εν πάση περιπτώσει έχει μάθει από το πρώτο κύμα της πανδημίας,  και ξαφνικά “φούντωσε”. Εδώ υπάρχουν ερωτήματα. Δεν είναι η συμπεριφορά του κορωνοϊού, η οποία μας ξεγέλασε, όσο ότι, απ’ ότι φαίνεται, δεν γίνονταν ο κατάλληλος αριθμός τεστ. Όταν, αν θυμάστε, βγήκαν στην παραλία και άρχισαν να πηγαίνουν κατά εκατοντάδες οι πολίτες να κάνουν ένα τεστ rapid, τότε διαπιστώθηκαν εξωφρενικοί αριθμοί. Επομένως, υπήρχε μια προχειρότητα σε σχέση με την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας».

 

◉ «Σημασία έχει τι δεν έγινε, ως μόνιμο μέτρο στήριξης και θωράκισης του συστήματος υγείας, τους προηγούμενους οκτώ μήνες. Εδώ, δυστυχώς οι ευθύνες είναι πάρα πολύ μεγάλες».

 

◉ «Ενώ θα έπρεπε, πέρα από τις έκτακτες δαπάνες, να υπάρξει και ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο στήριξης το οποίο να αποτυπώνεται στους επόμενους Προϋπολογισμούς, σε σχέση με μόνιμες προσλήψεις, με μηχανήματα κλπ που είναι αναγκαία για να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας, εδώ ακολουθείται ακριβώς το αντίθετο. Αυτό είναι απορίας άξιο. Αν κανείς το συνδυάσει με το γεγονός ότι η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος, στην κατάταξη των δαπανών σε σχέση με τη δημόσια υγεία, όπως ανακοινώθηκαν επίσημα, όχι από εμάς, όχι από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά από τον ΟΟΣΑ, οι δαπάνες της χώρας, αντιλαμβάνεστε ότι εδώ δεν πρόκειται απλά και μόνο για ένα λάθος, για μια παράλειψη. Νομίζω ότι σχετίζεται με τις εμμονές, ιδεολογικές και πολιτικές, του χώρου της ΝΔ περί ιδιωτικοποίησης της υγείας. Θυμόσαστε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έλεγε ότι “θα πετάξουμε λεφτά” εάν κάνουμε αυτά που μας εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη στήριξη του ΕΣΥ».

 

◉ «Τώρα, έστω στο “και πέντε” θα έπρεπε να υπάρχει μία συμφωνία, αν είναι δυνατόν, όλων των κομμάτων. Γνωρίζετε την πρόταση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για έναν κοινό Υπουργό Υγείας και ένα εξάμηνο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας,  το οποίο θα περιελάμβανε αφενός τη γενναία ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και του νοσηλευτικού, γιατί έχουμε παντού ανάγκες, και προφανώς αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν και με αύξηση των αμοιβών τους, τουλάχιστον γι’ αυτή την περίοδο. Θα μπορούσε να υπάρξει, με αφορμή τα Χριστούγεννα, κάποιο έκτακτο επίδομα».

 

◉ «Αν κοιτάξετε αυτούς που έχουν φύγει, έχουν συνταξιοδοτηθεί, από το σύστημα υγείας, θα διαπιστώσετε ότι  οι προσλήψεις είναι πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις».