Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

✔ Θα στηρίξει η κυβέρνηση τα ευάλωτα νοικοκυριά που στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα;
Δήλωση, 13/11/2020
 
Δυο μήνες πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούσε στη Βουλή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εάν η κυβέρνηση θα διευρύνει την προστασία των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα που, εν μέσω πανδημίας, τους έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών.
Ουσιαστική απάντηση στο ερώτημά μας δεν πήραμε, πέρα από την παράθεση ορισμένων αριθμών μέσω του αρμόδιου υπουργείου.
Τον περασμένο Μάιο εκδόθηκε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για ένταξη νοικοκυριών, που τους είχε αποκοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα έως και τις 30 Απριλίου, στον ειδικό λογαριασμό επανασύνδεσης που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017.
Τα ερωτήματά μας παραμένουν αναπάντητα: Προτίθεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας α) να αυξήσει τον προϋπολογισμό παρατείνοντας την ημερομηνία πέραν της 30/04/2020 για να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι και β) να πραγματοποιήσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και καταναλωτών σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, ώστε να αξιοποιήσουν το μέτρο;
Η ένταση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης δεν επιτρέπει αμφιταλαντεύσεις. Ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους, οφείλουμε να αναπτύξουμε ένα πολύπλευρο, αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας. Ναι, πρέπει να μείνουμε ασφαλείς, αλλά πρέπει να έχουμε και πρόσβαση σε βασικά αγαθά, στο νερό, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην περίθαλψη.