Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

✔ «Για την προστασία της εργασίας στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.»
▶ Ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
 
📌 Από το Δελτίο Τύπου: «Η εντατικοποίηση της εργασίας, η αποδυνάμωση των ελέγχων και η υποβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, είναι τα αποτελέσματα της διαρκούς μείωσης προσωπικού στα “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.” (ΕΛΠΕ), είτε μέσω προγραμμάτων “εθελουσίας” εξόδου, είτε με τη μη ανανέωση συμβάσεων εργολαβικού προσωπικού. Αυτό επισημαίνεται στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη».
 
📎 Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «Για την προστασία της εργασίας στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.»
 
Στην εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» (εφεξής ΕΛΠΕ) το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική μείωση προσωπικού τόσο στις μονάδες «πρώτης γραμμής», όσο και σε διοικητικές θέσεις.
Η εν λόγω μείωση πραγματοποιείται είτε μέσω ευρείας κλίμακας «εθελουσιών», είτε με τη μη ανανέωση συμβάσεων προσωπικού, το οποίο απασχολείται με εργολαβική σχέση εργασίας (με συνεχώς ανανεωνόμενες συμβάσεις ολίγων μηνών).
Οι εκτεταμένες μειώσεις προσωπικού είχαν γίνει και κατά το παρελθόν όταν, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ουσιαστικά η διοίκηση του Ομίλου είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο καθ’ ολοκληρία στον όμιλο Λάτση.
Τα αποτελέσματα εκείνης της εποχής είναι ευρέως γνωστά: Εντατικοποίηση της εργασίας, αποδυνάμωση των ελέγχων, υποβάθμιση των μέτρων ασφαλείας και τέλος, το τραγικό δυστύχημα με τους 4 νεκρούς.
Η τακτική των μειώσεων προσωπικού επανήλθε και συνεχίστηκε από τη σημερινή διοίκηση, με τέτοιους ρυθμούς, που στο τέλος Ιουνίου το νέο κύμα «απολύσεων» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των μεγαλύτερων σωματείων του Ομίλου. Πολύ περισσότερο όταν, παράλληλα με τις σημαντικές μειώσεις προσωπικού στον όμιλο, γίνονται προσλήψεις υψηλόμισθων στελεχών, που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο του Ομίλου, και με κριτήρια όχι αντικειμενικά και επιχειρησιακά αλλά στη βάση προσωπικών γνωριμιών.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Διοίκηση το 2016, εντοπίζοντας τα σφάλματα που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, είχε δεσμευτεί σε μια εντελώς αντίθετη στρατηγική, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη για τα διυλιστήρια κατάσταση, ανοίγοντας μια νέα σελίδα ορθολογικής διαχείρισης του παραγωγικού δυναμικού του ομίλου, με στόχο την ασφαλή λειτουργία των διυλιστηρίων αλλά και την αντιμετώπιση της προκλητικά στρεβλής εργασιακής κατάστασης, που είχε διαμορφωθεί, με την ύπαρξη εργαζομένων δύο ταχυτήτων στον ίδιο χώρο δουλειάς με το ίδιο αντικείμενο. Προς επίρρωση των παραπάνω, επισημαίνεται, ότι εκείνη την περίοδο κατέστη εφικτό να προκύψει η τριμερής συμφωνία ΕΛΠΕ – ΠΣΕΕΠ – ΥΠΕΝ, η οποία προέβλεπε αριθμό προσλήψεων σε μεσοπρόθεσμο χρονικά επίπεδο αλλά και την εκπόνηση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας για το σύνολο των θέσεων εργασίας στον Όμιλο.
Το τελευταίο διάστημα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο καθώς καταγράφονται μειώσεις προσωπικού, αφού στις αρχές του 2020 ξεκίνησαν οι απολύσεις προσωπικού με εργολαβική σχέση εργασίας που κορυφώθηκαν τον Ιούνιο του 2020, με αποτέλεσμα την αντίδραση των τριών μεγάλων σωματείων του ομίλου ΠΣΕΕΠ, ΠΕΠΕΚΟ και εκείνου της ΑΣΠΡΟΦΟΣ.
Παράλληλα, με απόφαση της διοίκησης, άλλαξε ο κανονισμός αξιολόγησης του προσωπικού με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, δίνοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στα υποκειμενικά κριτήρια, κάτι που μάλλον δεν αποτελεί απλώς κίνδυνο αλλά όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα οδηγεί σε φαινόμενα διευθυντικών αυθαιρεσιών.
Με βάση τα παραπάνω, τα οποία κινούνται μακριά από κάθε σύγχρονη διοικητική πρακτική, γίνονται αξιολογήσεις υπαλλήλων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, σε ένα πλαίσιο που δεν λαμβάνει υπόψη καλές πρακτικές αξιολόγησης στο διεθνές εργασιακό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
Επειδή οι σημερινοί χειρισμοί της διοίκησης θέτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς την στρατηγική του αρμόδιου Υπουργού.
Επειδή η κυβέρνηση τροποποιεί συνεχώς προς το χειρότερο τα εργασιακά δικαιώματα.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
1. Ποια η στάση του αρμόδιου Υπουργού σχετικά με τα όσα αναφέρονται παραπάνω και συνδέονται ευθέως με διοικητικά και εργασιακά ζητήματα του Ομίλου;
2. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί ο αρμόδιος Υπουργός για να ανακοπούν οι μειώσεις του προσωπικού, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο βασικός και ασκών τη διοίκηση μέτοχος με βάση τη συμφωνία μετόχων;
3. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί ο αρμόδιος Υπουργός για την προστασία των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων αορίστου χρόνου και εργολαβικών εργαζομένων και στην τήρηση της τριμερούς συμφωνίας του 2016;
4. Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει και θα συνδράμει ο αρμόδιος Υπουργός για την τήρηση των αρχών της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης στον όμιλο των ΕΛΠΕ;
5. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ Α.Ε.;
Οι ερωτώντες βουλευτές
 

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάρκου Κώστας

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σπίρτζης Χρίστος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γεώργιος