Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

📎Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των έμμεσων εργοδοτών τους και να προστατευτεί η συνδικαλιστική δράση.»

Είναι γνωστό ότι σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση και στον χρηματοπιστωτικό, έχει εδραιωθεί από την αγορά εργασίας το καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Μια αντιδραστική διαδικασία που επιτρέπει στην εργοδοσία αφενός να μετατρέπει την εργατική δύναμη από εμπόρευμα σε διαπραγμάτευση σε συστατικό στοιχείο του παγίου κεφαλαίου απονεκρωμένο από την ταξική πάλη και τα εργασιακά-κλαδικά κεκτημένα και αφετέρου να διαμορφώνει εντός του ίδιου εργασιακού χώρου και αντικειμένου εργαζόμενους διαφορετικών υλικών συμφερόντων.

Ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα δίνει καθημερινές μάχες για να αρθούν διακρίσεις, αδικίες, μη σύννομες πρακτικές απέναντι στα μέλη του και συνεχώς να αναβαθμίζονται τα δικαιώματα των μελών του κάτι που από την εργοδοσία αντιμετωπίζεται εκδικητικά και μη σεβόμενη το θεσμικό πλαίσιο.

Γι’ αυτό και η ΓΣΕΕ https://gsee.gr/?p=37050 σε Δελτίο Τύπου της από 25.09.2020 μεταξύ άλλων σημείωνε τα εξής: […]Τελευταίο «κρούσμα», η μετακίνηση της Προέδρου του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού στον Τραπεζικό Τομέα εκτός χώρου εργασίας της, ώστε να μην έχει επαφή με τα μέλη του συλλόγου της.[…] Πρόκειται για κίνηση με στόχο την παρεμπόδιση άσκησης συνδικαλιστικής δράσης, γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα το νόμο. Καλούμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να παρέμβει άμεσα ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιβληθούν οι ποινές και οι διοικητικές κυρώσεις από την παραβίαση του 1264/ 1982.[…]

Το ΣΕΠΕ με το Πρακτικό απόφασης από 23.10.2020 επιβεβαίωσε την παραπάνω καταγγελία της ΓΣΕΕ και του σωματείου των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων στις τράπεζες (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) ότι πρόκειται για μετάθεση που δεν οφείλεται σε εύλογη αιτία ή εξωγενή παράγοντα καθώς ο άμεσος εργοδότης, η εργολαβική εταιρεία Icap Outsourcing Solutions (ICAP), συνεχίζει να παρέχει το έργο που έχει συμφωνήσει με τον έμμεσο εργοδότη της κ. Χριστοπούλου, την Εθνική Τράπεζα.
Άρα, η μετακίνηση σχετίζεται με την επί πολλά χρόνια συνδικαλιστική δραστηριότητα της συγκεκριμένης εργαζόμενης, η οποία προστατεύεται και από τις διατάξεις του συνδικαλιστικού νόμου (Ν.1264/1982), τις οποίες δεν σεβάστηκε η Εθνική Τράπεζα.

Πρόσφατα, 14.10.2020, σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η εποχή»http://www.epohi.gr/…/enoikiazomenh-xeskepazei-thn… εκδικάστηκε υπόθεση απολυμένης εργαζόμενης η οποία ενώ δούλευε επί 15 χρόνια στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), όταν απολύθηκε το φθινόπωρο του 2019, το χαρτί της απόλυσης έφερε τη σφραγίδα της ICAP Outsourcing Solutions με αποτέλεσμα να λαμβάνει περί των μισών αποδοχών από όσες δικαιούταν για τα 5 τελευταία χρόνια, με βάση το εργατικό δίκαιο, καθώς ο μισθός της ως ενοικιαζόμενη μέσω της ICAP υπολείπεται κατά πολύ του μισθού που παίρνουν οι μόνιμοι τραπεζοϋπάλληλοι για την ίδια δουλειά.

Η προαναφερόμενη περίπτωση δεν είναι η μοναδική που έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη καθώς, στις αρχές του 2020, μετά από προσφυγή πρώην (ενοικιαζόμενης) εργαζόμενης στην Εθνική Ασφαλιστική, το Μονομελές Εφετείο Αθηνών αναγνώρισε ότι η «σύμβαση έργου» που υπέγραψε η ICAP με την Εθνική Ασφαλιστική ήταν στην πραγματικότητα σύμβαση δανεισμού εργαζομένων και, άρα, μετά τη πάροδο 36 μηνών, η εργαζόμενη αυτή θα πρέπει να θεωρείται υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι με τις εικονικές εργολαβίες, οι επιχειρήσεις αποφεύγουν τις δεσμεύσεις του νόμου για το δανεισμό προσωπικού: α) την ίση αμοιβή του δανειζόμενου προσωπικού με το τακτικό και β) την υποχρέωση πρόσληψης του εργαζομένου από τον έμμεσο εργοδότη μετά από το χρονικό διάστημα 36 μηνών συνεχόμενης εργασίας.

Στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για να υπάρξει αντιμετώπιση του φαινομένου υπερ-εκμετάλλευσης των εργολαβικών εργαζόμενών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Πιο εμβληματικές ήταν αυτές σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη σε Νοσοκομεία, Υπουργεία, Φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος όπου οι εργαζόμενοι υπέγραψαν πλέον ατομικές συμβάσεις ΙΔΟΧ έξω από τα εργολαβικά συμφέροντα αλλά και ρύθμιση που αφορούσε την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες με το Ν. 4554/2018, που προέβλεπε την ευθύνη κάθε εταιρείας που υπογράφει μια σύμβαση έργου με τον εργολάβο ή υπεργολάβο, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων αποδοχών, των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τυχόν αποζημιώσεων απόλυσης στους εργαζομένους (νόμος συν-ευθύνης).

Επειδή η δημοκρατία και τα εργατικά δικαιώματα είναι αλληλένδετες έννοιες.

Επειδή οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να δικαιωθούν.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εφαρμογή του πορίσματος που περιλαμβάνεται στο Πρακτικό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την πρόσφατη αναγκαστική μετακίνηση της Προέδρου του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού στον Τραπεζικό Τομέα αλλά και για την αποτροπή εφαρμογής ανάλογων πρακτικών μέσα από αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αναγνωριστούν στην πράξη και πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργολαβικών εργαζόμενων που στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των έμμεσων εργοδοτών τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος(Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάννα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος(Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδοπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη(Πέτα)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος