Τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» επιλέγει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ως προς τα εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων στο φιάσκο του «Μεγάλου Περίπατου». Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, με θέμα «Απόφαση του ΣτΕ για Μεγάλο Περίπατο», ο υπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά απέφυγε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε θεσμική παρέμβαση και προτίμησε να παραπέμψει το θέμα στον ίδιο τον Δήμο Αθηναίων! Αυτή ήταν η στάση του για το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων ύψους 2 εκατ. ευρώ σε εκτέλεση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατέπεσε στο ΣτΕ, για ένα έργο που κατέρρευσε, με τη χρήση κονδυλίων από τις έκτακτες ενισχύσεις προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει αυστηρή εντολή για τη διακριτή παρακολούθηση των σχετικών δαπανών από όλους τους φορείς. Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ικανοποιητική η απάντησή σας κ. υπουργέ. Έχετε ευθύνες» και τον κάλεσε να δεσμευτεί για το αν θα επικοινωνήσει με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της συγκεκριμένης δαπάνης.
Στην πρωτολογία του, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:
«Κύριε υπουργέ, το θέμα είναι γνωστό, αφορά τον “Μεγάλο Περίπατο”, έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ταλαιπωρηθεί χιλιάδες συμπολίτες μας Αθηναίοι. Στις 21 Μαΐου εσείς, μαζί με άλλους υπουργούς, εκδώσετε μία ΚΥΑ η οποία κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή η ΚΥΑ είχε “τρυπώσει” -επιτρέψτε μου την έκφραση- με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στις 25/2 και 20/3, που εκδόθηκαν με σκοπό την καταπολέμηση, τον περιορισμό της πανδημίας. Τώρα, τι σχέση είχε ο περιορισμός της πανδημίας, τα έκτακτα μέτρα, με αυτό που έγινε, με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες επέτειναν τα προβλήματα των συμπολιτών μας εκείνες τις ημέρες, κανείς δεν μπόρεσε να το εξηγήσει. Γι’ αυτό ήρθε και το ΣτΕ και λέει ότι είναι δύο άσχετα θέματα. Είναι εντελώς άσχετο το περιεχόμενο της ΚΥΑ στην οποία βασίστηκε ο Δήμος Αθηναίων, την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Δήμος Αθηναίων -δεν ξέρω αν υπήρχε και κάποια συνεννόηση, κάποιου είδους “αντιπαροχή”, σε ποιον θέλετε να κάνετε “πλάτες”- για να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο έργο του. Αυτό το οποίο καταρρέει αυτή τη στιγμή, με τις σκουριασμένες ζαρντινιέρες και τα απότιστα φυτά. Όλα αυτά τα οποία δημιούργησαν μια αναστάτωση. Αλλά, και για να προχωρήσει σε μία απευθείας ανάθεση δύο εκατομμυρίων. Δύο εκατομμυρίων στις μέρες μας! Οι δήμοι καλούνται να κάνουν τεράστια έξοδα, το γνωρίζετε πολύ καλά ως υπουργός Εσωτερικών. Έξοδα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας, με ευάλωτες ομάδες. Και ερχόμαστε εδώ πέρα να πετάξουμε 2 εκατομμύρια, συσχετίζοντας αυτή την υπόθεση με κάτι εντελώς άσχετο, αν και κρίσιμο.
Ενδεχομένως κάποιοι θεώρησαν ότι στην “αναμπουμπούλα ο λύκος” χαίρεται. Και έρχεται να σας συνετίσει το ΣτΕ. Δεν ξέρω εάν έχετε περπατήσει τον “Μεγάλο Περίπατο”. Στην Πανεπιστημίου περνάει έξω το ΣτΕ. Αυτό, προφανώς, οι εμπνευστές αυτής της υπόθεσης δεν το είχαν υπολογίσει. Τι σκοπεύετε, λοιπόν, να κάνετε έτσι ώστε να συμμορφωθείτε με βάση το περιεχόμενο της απόφασης και να δείτε, ως εποπτεύων υπουργός, τη νομιμότητα των δαπανών αυτών των δύο εκατομμυρίων; Τι ακριβώς θα γίνει; Είναι απλώς ένα λάθος; Πέτυχε, λίγο-πολύ, αυτή η υπόθεση του “Μεγάλου Περιπάτου”, όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Μπακογιάννης»;
Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε:
«Καταλαβαίνω από την απάντησή σας, κ. υπουργέ, ότι προσπαθείτε να διαχωρίσετε τη θέση σας. Θα το έλεγα πιο απλά, “να την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια”. Αλλά την ΚΥΑ, που σαν αποκλειστικό περιεχόμενο είχε την υπόθεση του “Μεγάλου Περιπάτου”, τη συνυπογράψατε. Άρα γνωρίζατε τον σκοπό της, το πως θα την αξιοποιούσε ο Δήμαρχος. Και εμφανίζεστε τώρα, εκ των υστέρων, ως “Πόντιος Πιλάτος” στο όνομα της αυτοτέλειας των δήμων. Βεβαίως καλή είναι η αυτοτέλεια των δήμων, να τη σεβόμαστε, αλλά ειδικά εσείς έχετε φέρει και ψηφίστηκε εδώ νόμος, ο οποίος πραγματικά δυναμιτίζει τις αυτοτελείς δημοκρατικές διαδικασίες των ΟΤΑ, δίνοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, παίρνοντας τες από τα καθ’ ύλην αρμόδια δημοτικά συμβούλια. Ή δεν είναι έτσι; Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι οι παρατάξεις εντός του δήμου της Αθήνας, τη συγκεκριμένη απόφαση την καταψήφισαν και έχουν προσφύγει στην αρμόδια Αρχή ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων. Και έρχεστε εδώ και λέτε ότι δεν “τρέχει” τίποτα. “Ούτε γάτα ούτε ζημιά”. Όχι! Συμπράξατε! Γνωρίζατε! Γνωρίζετε πολύ καλά!
Στο όνομα, λοιπόν, επαναλαμβάνω, μιας κατάστασης δύσκολης, πρωτοφανούς, η οποία έχει φέρει στα όριά της συνολικά την ελληνική κοινωνία, της υπόθεσης της υγειονομικής κρίσης, με αφορμή τον covid-19, εσείς με την υπογραφή σας και με άλλους υπουργούς διευκολύνατε τον σημερινό Δήμαρχο να κάνει κάτι για το οποίο θεώρησε ότι δεν έγινε και τίποτα, έπεσε λίγο έξω! Ποιες μελέτες υπήρξαν; Καμία! Για μια τέτοια κορυφαία παρέμβαση που έχει να κάνει με την ανάκτηση του δημόσιου χώρου, απαραίτητη για μια πόλη, για μια πρωτεύουσα σαν την Αθήνα. Όλα αυτά, όμως, χάριν της επικοινωνίας. Βεβαίως είστε αλληλέγγυοι στα ζητήματα της επικοινωνίας με τον κ. Μπακογιάννη, γιατί έτσι λειτουργείτε σε όλα τα ζητήματα ως κυβέρνηση. Δεν είναι ικανοποιητική η απάντησή σας κ. υπουργέ. Έχετε ευθύνες.
Επαναλαμβάνω, κάτι που σας είπα και στην πρωτομιλία μου, ότι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα στερούνται εσόδων. Διότι κλείνει η εστίαση και προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν και μέριμνες για να μην πληρώνουν οι κλειστές επιχειρήσεις ανταποδοτικά τέλη. Διότι έχουν ανάγκες, να στηρίξουν ευάλωτες ομάδες. Όλα αυτά τα γνωρίζετε πολύ καλά. Μπορούν, λοιπόν, κάποιοι, έτσι να πετάνε, από δω και από κει το δημόσιο χρήμα; Δεν είναι ένα θέμα, μία αναγκαιότητα η δική σας επικοινωνία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Είσαστε ο προϊστάμενος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με βάση τη σχετική της αυτονομία, όπως ορίζεται από το σημερινό Σύνταγμα. Θα θέσετε, λοιπόν, το ερώτημα στον αντίστοιχο υπεύθυνο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να κοιτάξει τι ακριβώς γίνεται με αυτή τη δαπάνη; Με τη νομιμότητα αυτής της δαπάνης; Ή όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία αφορούν κάποιους περίεργους πολίτες, που ορθώς κατέφυγαν στο ΣτΕ; Θα περίμενα στη δευτερολογία σας να είστε πιο σαφής, πιο συγκεκριμένος και να δεσμευτείτε για το τι ακριβώς θα κάνετε».