Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για την εστίαση και ενεργοποίηση του «κοιμώμενου» ΕΣΠΑ
Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της εστίασης, με τις άμεσες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη και του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης», Σταύρο Κασιώτη, Μαρία Μποτονάκη, Μελέτη Μοίρα και Στράτο Νταργαρά. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άκουσαν με προσοχή τις θέσεις και τα αιτήματα των επαγγελματιών και διαβεβαίωσαν τα μέλη της πρωτοβουλίας, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα εντείνει τις προσπάθειές του για την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, που αφήνει «ανοχύρωτους» ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, μπροστά στις ακραίες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η συνολική κατάσταση της οικονομίας, η οποία είναι χειρότερη απ’ ότι τον περασμένο Μάρτιο, συνδυάζεται με τη χειροτέρευση της θέσης των επιχειρήσεων εστίασης, πολλές από τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί με χρέη. Πρόκειται, είπε, για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθότητα της των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας και των πληττόμενων κλάδων, ώστε να μην έφταναν στα όρια της επιβίωσης με την έλευση του δεύτερου κύματος. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης, αυτό που έχει μεγάλη σημασία και επιβάλλεται σε αυτή τη φάση, είναι η λήψη ουσιαστικών, στοχευμένων μέτρων στήριξης ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με την αδράνεια που επιλέγει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της λογικής της για την «αυτορρύθμιση» της αγοράς.
Στις δυνατότητες και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για τη στήριξη της εστίασης, αναφέρθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της 7,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ τον περασμένο Απρίλιο για να χρηματοδοτήσει κάθε δράση αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς κανένα κόστος για τα δημόσια ταμεία. Παρόλα αυτά επέλεξε να μην αξιοποιήσει αυτά τα κονδύλια για την έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας, με αποτέλεσμα σήμερα το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ενώ υπογράμμισε ότι τα αιτήματα της πρωτοβουλίας, και συνολικά του κλάδου της εστίασης, εφάπτονται με τις προτάσεις που έχει εγκαίρως καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για παροχή άμεσης ρευστότητας, κάλυψη μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, επιδότηση ενοικίου και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. «Πλέον δεν χωράει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση» τόνισε ο ίδιος. «Η έλλειψη στήριξης συνιστά σχέδιο ευθείας επίθεσης σε έναν κλάδο με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Μεταξύ των μέτρων που διεκδικεί ο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης», είναι η μετατροπή της «επιστρεπτέας» σε επιχορήγηση στήριξης με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ένα ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για ενίσχυση της εστίασης, η επιδότηση ενοικίων και η απαγόρευση των εξώσεων, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μισθολογικού κόστους, μηδενικά δημοτικά τέλη για το 2020, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ευνοϊκό πακέτο ρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ για επιχειρήσεις που πλήττονται, επιχορήγηση 10% επί του τζίρου στις μικρές επιχειρήσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.