Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
▶ Για το ν/σ του νέου πτωχευτικού κώδικα:
• «Υπήρξε μια πολύ συστηματική και μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έτσι ώστε να πέσει άπλετο φως στο περιεχόμενο των διατάξεων του νέου πτωχευτικού. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που μας παρότρυνε να καταθέσουμε την πρόταση μομφής και, προφανώς, η κάθετη εναντίωσή μας απέναντι στο περιεχόμενό του».
• «Υπάρχει και η άλλη πραγματικότητα. Η πραγματικότητα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης που για άλλη μια φορά λειτούργησαν ως ένα προστατευτικό πέπλο απέναντι στην κυβέρνηση, αγνοώντας την είδηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα συζήτησης του νόμου, πριν την κατάθεση μομφής, δεν υπήρχε καν η είδηση ή, εν πάση περιπτώσει, υπήρχε ως μονόστηλο στις εφημερίδες και ως τριακοστή όγδοη είδηση στα μεγάλα κανάλια».
• «Υπάρχει η σκέψη προσφυγής στο ΣτΕ, αλλά για να γίνει μια τέτοια προσφυγή σε έναν νόμο πρέπει να υπάρξει μια πράξη εφαρμογής, δεν αρκεί να ψηφιστεί. Προσφεύγεις κατά μία συγκεκριμένης πράξης εφαρμογής του και προφανώς πρέπει να το κάνουν και οι πολίτες οι οποίοι θίγονται, κατά προτεραιότητα».
• «Αυτό το νομοθέτημα αποτελεί τον πυρήνα μιας συνολικότερης πολιτικής που προτάσσει τα συμφέροντα των τραπεζών, τα θέτει πάνω από τα συμφέροντα της κοινωνίας, πάνω από τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό. Δεν είναι απλώς ένα κακό νομοθέτημα, είναι ο πυρήνας μιας άλλης λογικής».
• «Έχει σημασία να μπορέσουμε, εν τοις πράγμασι, να δημιουργήσουμε προσκόμματα στην εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας. Άρα χρειάζεται γρήγορα αντανακλαστικά και κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση».
▶ Για τις ευθύνες Χρυσοχοΐδη και Αστυνομίας στη διαφυγή του Χρήστου Παππά:
• «Είναι γνωστό -και το είδαμε αυτό ακόμη και στα κυρίαρχα μέσα- ότι όλων των χρυσαυγιτών οι κατοικίες, τις προηγούμενες μέρες από την απόφαση, αλλά και μετά την απόφαση και μέχρι που να κριθεί το ανασταλτικό ή όχι, αποτέλεσμα της έφεσής τους, εφρουρούντο. Το ερώτημα είναι εάν υπήρξε μια τέτοια διαδικασία και για τον κ. Παππά. Από τη στιγμή που καταδικάστηκε, θα έπρεπε αυτομάτως να κινηθεί η διαδικασία. Δεν υπάρχει απολύτως καμιά δικαιολογία».
• «Είναι μεγάλη ευθύνη της Αστυνομίας το πώς ξέφυγε από τα χέρια τους. Ειλικρινά, υπάρχει ένα ερώτημα. Μήπως, τελικά, υπάρχουν θύλακες μέσα στην Αστυνομία, οι οποίοι δρουν ανεξαρτήτως της βούλησης του κ. Χρυσοχοΐδη. Γιατί προφανώς δεν καταλογίζω στον κ. Χρυσοχοΐδη πρόθεση να του ξεφύγει, ίσα ίσα που αυτή τη στιγμή είναι κι ο ίδιος “στριμωγμένος”. Διότι φαίνεται ότι ήταν κάτι σχεδιασμένο. Η Αστυνομία οπωσδήποτε αυτά τα γνωρίζει, δεν αιφνιδιάστηκε, έχει μεγάλη ευθύνη ο κ. Χρυσοχοΐδης».
• «Για άλλη μια φορά, όπως σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Για την πρώτη κατοικία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη ΛΑΡΚΟ φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τις συντάξεις φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι αυτό το κράτος δημιουργήθηκε το… 2015 και δεν ήταν χρεοκοπημένο».
▶ Κωμικοτραγικοί ισχυρισμοί της κυβέρνησης, αλλά και λάθη που αποσιωπούνται:
• «Εάν δεν υπήρχε όλο αυτό το μιντιακό “πέπλο” προστασίας, ενδεχομένως η κυβέρνηση να είχε καταρρεύσει. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο προστατευτικών, ειδικών συνθηκών, μέσα στις οποίες κυβερνάει. Ας το λάβουμε κι εμείς υπόψη μας αυτό, έτσι ώστε να είναι πιο στοχευμένες, πιο δυναμικές και συγκεκριμένες, οι παρεμβάσεις μας».
• «Όλοι ξέρουμε ότι η “φούσκα” του χρηματιστηρίου, των ακινήτων, της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ήταν η άλλη πλευρά της λεγόμενης ισχυρής Ελλάδας εκείνων των δεκαετιών, όπου εμφάνιζε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά υποθήκευε τα εισοδήματα των μελλοντικών γενεών, χωρίς ταυτόχρονα να χτίζεται ένα ανταγωνιστικό παραγωγικό σύστημα στη χώρα μας».
• «Το πιο κωμικοτραγικό είναι η δήλωση που έκανε χτες ο πρωθυπουργός, με αφορμή την ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Για φανταστείτε να το είχε πει αυτό κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Να είχε καταθέσει μία πρόταση η οποία ήδη εφαρμόζεται βάσει άλλου νομικού πλαισίου που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις δωρεάν μαστογραφίες. Θα τον είχαν πάρει με τις “λεμονόκουπες” και εδώ δεν ασχολήθηκε κανείς. Μας έδειξαν και το βράδυ, ενώ είχε διαψευστεί, πάλι το βίντεο της συνάντησης του πρωθυπουργού με κάποιες γυναίκες, στο Μαξίμου».
• «Ακριβώς λόγω αυτών των 37 δισ. ευρώ η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει. Ακριβώς λόγω αυτών των 37 δισ. η χώρα μπορεί και δανείζεται τώρα χαμηλότοκα. Αυτό για το οποίο υπερηφανεύτηκε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης αυτών των 37 δισ. Όταν ξέρουν οι δανειστές ότι, ούτως ή άλλως, τα έχεις αυτά τα λεφτά για να αποπληρώσεις τα δάνεια, τις υποχρεώσεις σου, τα επόμενα δυο – τρία χρόνια και είναι ρυθμισμένο το χρέος, προφανώς σε δανείζουν άφοβα. Αλλά υπάρχει, βεβαίως και ένα γενικότερο περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων, που βοηθάει αυτή τη στιγμή και που δεν υπήρχε επί των ημερών μας».