Πρωτολογία:
«Κυρία υπουργέ, προφανώς είναι σε γνώση σας το τελευταίο κρούσμα στη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Μεγαλόχαρη στη Γλυφάδα. Θα έχετε ακούσει για τους Ταξιάρχες στην Αττική. Για την Αγία Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, για άλλη Μονάδα στον Άγιο Παντελεήμονα, για άλλη Μονάδα στο Μοσχάτο, την Εστία Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, για άλλη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη, για το Μαρούσι, για τα Γιάννενα. Και ανάμεσα σε αυτά υπάρχει ένα παράνομο γηροκομείο στις Σέρρες. Ένα ερώτημα είναι πόσα άλλα ακόμη υπάρχουν.
Η Πολιτεία από τη μεριά της, αρκετά καθυστερημένα, από τότε που μπήκαμε στο “λοκντάουν”, από τη λήψη των πρώτων μέτρων στο πρώτο κύμα της πανδημίας, διαμόρφωσε τον Αύγουστο κάποια πρωτόκολλα. Πρωτόκολλα έτσι ώστε να μην εισέρχεται ο ιός σε αυτές τις Μονάδες, να εντοπίζεται έγκαιρα, να υπάρχουν μέτρα για να μην υπάρχει περαιτέρω μετάδοση.
Διαμορφώνεται μια εικόνα όπου, από εκείνους τους πληθυσμούς που εμφανίζουν μεγάλη ευαλωτότητα, πιο πολύ από όλους υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας αυτοί στα γηροκομεία. Και το ερώτημα είναι: από τον Αύγουστο μέχρι τώρα υπάρχουν στοιχεία, έχουμε καταγεγραμμένα στοιχεία αν έχουν υπάρξει παντού -όχι αραιά και που- επίμονα, συστηματικά, τεστ για τους εργαζόμενους, για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι τρόφιμοι σε αυτές τις Μονάδες; Σας είχαμε προειδοποιήσει. Τι έχει γίνει γύρω από όλα αυτά;
Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε, ενόψει της σημερινής συζήτησης, το Σαββατοκύριακο τα ζωντανά ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών που ήταν έξω από αυτές τις μονάδες και έδειχναν ότι δεν τηρείται κανένα, μα κανένα, μέτρο πρόληψης. Η τροφοδοσία γινόταν χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο πρόληψης. Μήπως, τελικά, αν αφήσουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα, βρεθούμε μπροστά σε μια υγειονομική τραγωδία; Κυρία Υπουργέ, θέλω να σας ακούσω, με στοιχεία να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι όλοι μας έχουμε μια υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις ηλικίες. Η αλληλεγγύη των γενεών δεν είναι μόνο ωραία λόγια, πρέπει να επιβεβαιώνεται με συγκεκριμένα μέτρα».
Δευτερολογία:
«Κυρία υπουργέ, σήμερα έχουμε 19 Οκτωβρίου. Δεν είμαστε στον Αύγουστο. Ήρθατε να μας πείτε, τόσους μήνες μετά, αυτά τα οποία εξαγγείλατε τον Αύγουστο. Υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα, αριθμός, για τα τεστ; Για συγκεκριμένα τεστ που έγιναν, που, σε ποιο χρόνο, ποιος αριθμός, αυτά τα τεστ τι στοιχεία έδωσαν; Εγώ βλέπω, μέσα από την ίδια τη ζωή, την πραγματικότητα ότι όταν μαθαίνουμε για ένα κρούσμα, τότε ερχόμαστε “πυροσβεστικά”, εκ των υστέρων, να το αντιμετωπίσουμε. Και μη συγκρίνετε καταστάσεις και πράγματα τα οποία είναι ανόμοια. Μην αναφέρεστε στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπου η δομή της κοινωνίας είναι τελείως διαφορετική. Εδώ, γνωρίζετε ότι οι μονάδες στο σύνολό τους, ιδιωτικές και δημόσιες, είναι πολύ λιγότερες γιατί υπάρχει μια διαφορετική συγκρότηση στην Ελληνική κοινωνία. Η ελληνική οικογένεια είναι αυτή η οποία έχει επιφορτιστεί με το θέμα της φύλαξης των παππούδων και των γιαγιάδων.
Να ανοίξουμε εδώ μία παρένθεση. Είναι πολύ μεγάλη η δική σας ευθύνη, ως κυβέρνησης, διότι αυτή ακριβώς τη δομή της ελληνικής οικογένειας την “τορπιλίζετε” με τον τρόπο που ανοίξατε τα σχολεία. Αυτή τη δομή της ελληνικής οικογένειας, με τα ημίμετρα, με την προχειρότητα και την έλλειψη προγραμματισμού που σας διακατέχει συνολικά στον τομέα της Υγείας, την βάζετε σε κίνδυνο. Γι’ αυτό έχουμε οδηγηθεί σήμερα, στην εκπαιδευτική κοινότητα να υπάρχει αυτή η αναταραχή. Διότι οι μαθητές ζητούν, στην πλειοψηφία τους, αυτό που είναι αυτονόητο. Να υπάρχουν όροι υγιεινής για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Και έρχεστε με επιθετικό τρόπο εδώ και καταγγέλλετε την αντιπολίτευση ότι δήθεν θέλει κλειστά τα σχολεία. Όχι. Ανοιχτά τα σχολεία, αλλά με όρους υγιεινής, προστασίας των ίδιων των παιδιών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών τους και των παππούδων τους.
Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Και εσείς, με την απάντησή σας γύρω από αυτά, νομίζω ότι επιβεβαιώσατε την προχειρότητα η οποία χαρακτηρίζει την κυβέρνησή σας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον στη δεύτερη φάση. Η πρώτη φάση ήταν εύκολη, το lockdown είναι συγκεκριμένο. Η δεύτερη φάση ήθελε προγραμματισμό. Δεν έπρεπε να φτάσει ο Αύγουστος για να πάρετε μέτρα. Δεν έπρεπε, από τον Αύγουστο μέχρι τώρα, να μην έχετε να πείτε τίποτα καινούργιο. Έχετε αξιολογήσει αυτά τα μέτρα; Πόσο έχουν αποδώσει; Τι έχει γίνει ακριβώς; Υπάρχει ανάγκη για κάτι καινούργιο; Τίποτα από όλα αυτά δεν περιέχεται στην απάντησή σας.
Κάνατε και έναν υπαινιγμό για τις Περιφέρειες. Δεν ξέρω, μήπως δεν τα καταφέρνουν; Πέστε το. Ο πολύς κ. Πατούλης για όλα μιλάει, αλλά δεν τον έχω δει να εμφανίζεται εδώ. Τα θέματα της αδειοδότησης τα ξέρουμε; Υπάρχουν; Πληρούν τις προϋποθέσεις όλες οι μονάδες; Ή η τελευταία περίπτωση στις Σέρρες, του παράνομου γηροκομείου, συνοδεύεται και από άλλες τέτοιες περιπτώσεις ημιπαράνομων δομών; Όλα αυτά είναι αναπάντητα ερωτήματα.
Για να μη φτάσουμε, τελικά, κα υπουργέ, σε καταστάσεις οι οποίες είναι εκρηκτικές και οδηγούν σε κοινωνικές συγκρούσεις. Από τη μεριά σας, όση επικοινωνία και να αγοράσετε και να ρίξετε στην αγορά, τα προβλήματα δεν σκεπάζονται. Γι’ αυτό η εκπαιδευτική κοινότητα είναι στους δρόμους. Και είδαμε κάτι που μας σόκαρε, αυτό που αναφέρθηκε πριν και από έναν συνάδελφο της αντιπολίτευσης. Έναν μαθητή, από την Πέμπτη μέχρι τώρα, να είναι κλεισμένος στο “μπαλαούρο”. Στο “μπαλαούρο” γιατί διεκδίκησε συνθήκες υγιεινής.
Κυρία υπουργέ, ως κυβέρνηση “κβο βάντις”; Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση».