Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

✔ Η ΝΔ ανέσυρε και πάλι την άθλια θεωρία των «δύο άκρων»:
«Για να κατανοήσει κανείς το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”, θα πρέπει να το προσεγγίσει μέσα από το πλαίσιο της αντιπαράθεσης που ξεκίνησε με ευθύνη της ΝΔ παραμονές της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, από τα χείλη του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο οποίος, ενώ έβλεπε ότι έχει δημιουργηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο το οποίο απαιτούσε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, όπως και έγινε, άρχισε να ανασύρει μία άθλια ανιστόρητη και πεπαλαιωμένη υπόθεση και ένα αφήγημα το οποίο το έχει κατά κόρον χρησιμοποιήσει και παλιότερα η ΝΔ, περί της θεωρίας των “δύο άκρων”. Αλλά, αυτή η θεωρία, η οποία επιχειρεί να εξισώσει την Αριστερά με τους χρυσαυγίτες, αυτή η θεωρία η οποία βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους χρυσαυγίτες και την κοινωνική διαμαρτυρία, είναι το πρώτο πολιτικό “ξέπλυμα” για τη Χρυσή Αυγή και η μέγιστη πολιτική ευθύνη. Εδώ υπήρχε ένας σχεδιασμός από τη ΝΔ, από τις παραμονές της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια επίθεση απέναντι στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρωτοστάτησε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, πολιτικά προφανώς εννοώ και δημιούργησε μια συνείδηση στην κοινωνία».
✔ Για τη χρονική διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής:
«Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του ’15, δεν υπήρχε καμία αίθουσα για να γίνει η δίκη. Δεύτερον, ήταν πάρα πολλές υποθέσεις και δεκάδες μάρτυρες. […] Τότε, στο διάστημα της εξάμηνης απεργίας των δικηγόρων, είχαμε ζητήσει να εξαιρεθεί η υπόθεσή της και δεν είχε γίνει δεκτό αυτό από τον Δικηγορικό Σύλλογο».
✔ Καμία σχέση με την πραγματικότητα όσα είπε ο κ. Κοντονής για τον Ποινικό Κώδικα σύμφωνα και με τον νομικό κόσμο:
«Τα όσα είπε ο κ. Κοντονής φάνηκε από το σύνολο του νομικού κόσμου ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όπως και αυτό που ακούστηκε πριν από λίγο, σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι συγκεκριμένες, σημειακές, παρεμβάσεις δεν επιτρέπεται να γίνονται όταν κατατίθεται ο ποινικός κώδικας. Τα δε θέματα των δικαιωμάτων, είναι θέματα εκλογικής νομοθεσίας που όφειλε, εδώ και 14 μήνες, η ΝΔ -είχε τη δυνατότητα αυτή- να τα αλλάξει. Το έκανε σε άλλες περιπτώσεις, αλλά το έκανε για να προστατέψει αυτούς που ξεπλένουν “μαύρο χρήμα”».
✔ Το μήνυμα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής δεν «σκεπάζεται»:
«Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Γιατί ο κ. Κοντονής αποφασίζει, πάνω από δυο χρόνια αφότου είχε φύγει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την επόμενη αυτής της ιστορικής απόφασης να κάνει αυτή τη δήλωση. Θέλοντας, τι; Να “σκεπάσει” το μήνυμα αυτής της απόφασης; Το μήνυμα, όμως, δεν “σκεπάζεται”, είναι μια παρακαταθήκη και για το από εδώ και μπρος. Βεβαίως, δεν ξεμπερδέψαμε με τον φασισμό και τον ναζισμό, μπορούμε όμως να “πατήσουμε” σε αυτή την ιστορική απόφαση. Μας εμπνέει το γεγονός ότι το 90% του κόσμου που μαζεύτηκε στη μεγαλύτερη, μετά τη δικτατορία, αντιναζιστική εκδήλωση ήταν νέοι άνθρωποι και αυτό δεν το χάνουμε από την οπτική μας».
✔ Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση και πολύ σύντομα θα φανεί η δυναμική στο πολιτικό σκηνικό:
«Η δημοσκοπική εικόνα είναι αυτή που λέτε. Βεβαίως, ταυτόχρονα με αυτή την πλευρά των δημοσκοπήσεων υπάρχει και άλλη, της υποχώρησης σε πολύ σημαντικά ποιοτικά στοιχεία της εικόνας της κυβέρνησης. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση και πολύ σύντομα θα φανεί ποια είναι η δυναμική των πραγμάτων και νομίζω ότι αυτό ακριβώς φοβάται η πλευρά της κυβέρνησης, γι’ αυτό εξαπολύει αυτού του τύπου τις επιθέσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το έδαφος πάνω στο οποίο πάτησε η Χρυσή Αυγή, ήταν το έδαφος της ανθρωπιστικής κρίσης, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Εκεί, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην ίδια την κοινωνία λειτούργησε ως ανάχωμα στη διείσδυσή της και δεν είχαμε τα αντίστοιχα φαινόμενα, όπως είχαμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της ακροδεξιάς».