Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «Αναποτελεσματικά μέτρα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων»
Είναι γνωστό ότι οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όσον αφορά την πανδημία του COVID-19, και η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας τους είναι κάτι που έχει διατυπωθεί από τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο και συνιστά απόλυτη προτεραιότητα.
Είναι, εξάλλου, πολύ πρόσφατες οι λυπηρές εικόνες από οίκους ευγηρίας στην Ισπανία, που χτυπήθηκε σκληρά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Δυστυχώς στη χώρα μας ήδη σε μονάδα στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης καταγράφονται 22 απώλειες συμπολιτών μας από τις επιπλοκές της Covid-19, ενώ αυτές τις μέρες εντοπίστηκαν 19 συνολικά θετικά κρούσματα σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι, και 40 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καταθέσει από την εκδήλωση της πανδημίας ολοκληρωμένες προτάσεις στοχευμένης μέριμνας για πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας και κλειστές δομές (γηροκομεία, προσφυγικά camps, προνοιακά ιδρύματα, φυλακές, καταυλισμοί Ρομά, ψυχιατρικές κλινικές). Προτείναμε τακτικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους, ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα ανά είδος δομής και διαρκή εποπτεία της τήρησής τους, διάθεση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για ωφελούμενους και εργαζόμενους και, ειδικά για τις δημόσιες δομές, ενίσχυση του ελλιπούς και εξουθενωμένου προσωπικού και εξομοίωσή τους με τους υγειονομικούς εργαζόμενους, ως προς το ειδικό επίδομα λόγω κορωνοϊού.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:
1. Πόσους ελέγχους έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων στις ΜΦΗ και ποια τα αποτελέσματα;
2. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται άμεσα να προβεί για την αποτελεσματική προστασία των ηλικιωμένων και των εργαζόμενων στις ΜΦΗ;
Ο ερωτών βουλευτής
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)