Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

✔Για την υποκριτική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς τις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα:
▶ «Ο Ποινικός Κώδικας όπως γνωρίζετε, δεν γράφτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε γράφτηκε για την περίπτωση της Χρυσής Αυγής. Είχαμε ως χώρα έναν πεπαλαιωμένο Ποινικό Κώδικα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, μας είχαν ασκήσει εντονότατη κριτική, είχαμε εισπράξει μομφές ως χώρα. Για δέκα χρόνια ετοιμαζόταν από Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, νομικών, καθηγητών, έτσι γίνεται στις σύγχρονες δημοκρατίες».
▶ «Όπως προβλέπεται, όταν ο Ποινικός Κώδικας παρουσιάζεται στη Βουλή ως σύνολο, δεν μπορεί κανείς να παρέμβει. Αυτό που μπορεί να κάνει, όπως το έκανε η παρούσα κυβέρνηση όταν ανέλαβε, είναι να παρέμβει εκ των υστέρων, με νομοθετικές ρυθμίσεις. Και άλλαξε, τι; Τη διάταξη για τους λογαριασμούς για το “μαύρο χρήμα”. Αυτοί που ξεπλένουν “μαύρο χρήμα” να μπορούν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους πριν εκδικαστεί η υπόθεσή τους».
▶ «Όταν ψηφίστηκε ο Ποινικός Κώδικας, μετά έγιναν εκλογές. Η ΝΔ επί ένα χρόνο και πριν εκδικαστεί αυτή η υπόθεση και πάμε στις χθεσινές αποφάσεις, είχε τη δυνατότητα να κάνει συγκεκριμένες αλλαγές».
✔Μπαλτάκο, συνομιλητή της Χρυσής Αυγής και στελέχη με συγγενικές απόψεις, δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ:
▶ «Εμείς, Μπαλτάκο που να μιλάει με τον Κασιδιάρη δεν είχαμε. Εμείς, Μπάμπη Παπαδημητρίου, συνάδελφό σας, που να αναζητά την χρήσιμη Χρυσή Αυγή δεν είχαμε. Εμείς, πρωτοκλασάτα στελέχη στο κόμμα μας, που να τους έχουμε σε επώνυμες θέσεις που να έχουν συγγενικές απόψεις με την Χρυσή Αυγή, δεν έχουμε. Άρα, η υποκρισία και η ευθύνη είναι στη ΝΔ και σε όσους την χάιδευαν τα προηγούμενα χρόνια».
✔Για τη στάση του Σταύρου Κοντονή:
▶ «Ο κ. Κοντονής, με αυτά που είπε, εκ των πραγμάτων οδηγήθηκε και με δική του επιλογή σε μια απόλυτη ρήξη. Το να λες ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ “σταλινική αριστερά” είναι κάτι πάρα πολύ βαρύ. Άρα μιλάμε για μια εκρηκτική, ολέθρια σχέση».
▶ «Ο κ. Κοντονής, απ’ ότι έμαθα κι εδώ νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο βαραίνει τον ίδιο, μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τρεις ημέρες, έτσι είπε ο ίδιος. Δεν έθεσε ποτέ αυτούς τους προβληματισμούς του σε κάποιο όργανο, στην Κεντρική Επιτροπή με μια επιστολή και αποφάσισε την επομένη της δίκης της Χρυσής Αυγής να βγει δημόσια με αυτό το περιεχόμενο».
✔Για τη δημοκρατική, συλλογική προσέγγιση της κομματικής λειτουργίας στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:
▶ «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που το κόμμα μου με εξέλεξε για δύο χρόνια στη θέση του Γραμματέα, με ένα πολύ υψηλό ποσοστό, η Κεντρική Επιτροπή. Και εν πάση περιπτώσει, δημόσια έχω τοποθετηθεί για πράγματα που ίσως εσείς να μη καταλαβαίνετε και να μη καταλαβαίνουν και οι άλλοι πολιτικοί χώροι. Τι σημαίνει δημοκρατία -μέσα στο κόμμα- συλλογικότητα, τι σημαίνει ανιδιοτελής προσπάθεια. […] Ο κ. Κοντονής αποχώρησε από μόνος του. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όταν έχεις πρότυπο λειτουργίας τα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όπου πρώτα εκλέγουν αρχηγό και μετά κάνουν συνέδρια για τις θέσεις, όπου πηγαίνουν σε συνέδρια με διορισμένους συνέδρους, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει συλλογικότητα, δημοκρατία, ανιδιοτελής προσφορά. Αυτά είναι χαρακτηριστικά της Αριστεράς την οποία την υπηρετούμε, είμαστε περήφανοι και γι’ αυτό διαμορφώνουμε και ένα άλλο πρότυπο πολιτικής, το οποίο μπορεί να εμπνέει κόσμο και να του δίνει και δικαιώματα συμμετοχής».