Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

«Η Ελλάδα γίνεται προπομπός ενός αντιφασιστικού μηνύματος το οποίο ξεπερνά τα όρια της χώρας, σε μία συγκυρία ανόδου, τα τελευταία χρόνια, της επιρροής των ακροδεξιών, αλλά και των φασιστικών ομάδων και κινήσεων, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους και στον χώρο της Ευρώπης. Αυτό είναι απολύτως θετικό».
• «Δεν τέλειωσαν όλα με βάση αυτή την θετική, ιστορική απόφαση. Είναι ένας σταθμός ο οποίος μας γεμίζει αυτοπεποίθηση, μας δίνει κουράγιο, μπορούμε να ελπίζουμε. Νομίζω ότι βοηθά να βγάλουμε και τα συμπεράσματά μας γύρω από την πορεία αυτής της οργάνωσης και εδώ νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσουμε πιο εξαντλητικά για το φαινόμενο “Χρυσή Αυγή” στην Ελλάδα, ποιοι το αγκάλιασαν, ποιοι το ενθάρρυναν και ποιοι βοήθησαν στην αποδόμησή του και δημιούργησαν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ασφαλώς επηρέασε και την χθεσινή απόφαση».
• «Προφανώς η δημοκρατία δίνει τέτοια περιθώρια, ακόμη και στους αρνητές της κάποιες φορές, να βρίσκουν βήμα εκφώνησης των απόψεών τους, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι οφείλουν οι αντιφασιστικές, οι αντιναζιστικές δυνάμεις, σε μια σκληρή ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, να προσπαθούν να περιθωριοποιούν αυτές τις απόψεις και να αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα».
• «Δυσανάλογη, αναντίστοιχη στάση της Αστυνομίας απέναντι στις προκλήσεις που υπήρχαν από κάποιες δεκάδες ανθρώπους, που δεν ξέρουμε και ποιος πραγματικά μπορεί να είναι ο ρόλος τους τη δεδομένη στιγμή, διότι αυτό που έχει να παρατηρήσει κανείς και δεν θα πρέπει να χαθεί από τη χθεσινή ημέρα, είναι το γεγονός ότι είδαμε την μεγαλύτερη αντιφασιστική διαδήλωση που έχει γίνει μεταπολιτευτικά σε αυτήν εδώ τη χώρα. Και πάνω από το 90-95% αυτών των ανθρώπων ήταν νέοι. Κι αυτό είναι ελπιδοφόρο».
• «Να ξαναθυμηθούμε τα πρώτα χρόνια της Χρυσής Αυγής. Πως τους είχε “αγκαλιάσει” το μιντιακό, τηλεοπτικό σύστημα και πως ήταν ένα “event” σε κάθε δελτίο οι δράσεις τους, οι οποίες δεν ήταν τίποτα άλλο από επιθέσεις σε αλλοδαπούς, από τραμπουκισμούς, πως πήγαιναν στις λαϊκές».
• «Δεν είχε αυτός ο χώρος την πορεία ανόδου που είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διότι υπήρξε η καταλυτική, για τα πολιτικά πράγματα, παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που λειτούργησε ως ανάχωμα απέναντι στην προσπάθεια αυτών των ακροδεξιών, ναζιστικών απόψεων μέσα στην ίδια την κοινωνία».