Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού
• «Αποτυπώνει τις λάθος εκτιμήσεις της κυβέρνησης τόσο για την ύφεση, όσο και για την ανάπτυξη για το 2021. Βεβαίως, αντανακλά και τους λάθος χειρισμούς της όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτή την πολιτική που άφησε τα πράγματα να κινηθούν από μόνα τους, με αποτέλεσμα να βαθύνει η ύφεση, να έχουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στον κόσμο της εργασίας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να απαιτούνται μετά -όταν θα κλείσει αυτή η εποχή του κορονοϊού και των επιπτώσεων στην οικονομία- μεγαλύτερες προσπάθειες για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν».
• «Παρ’ ότι είχαμε τα μέσα δεν υλοποιήσαμε την κατάλληλη πολιτική στήριξης που θα λειτουργούσε ως αλεξίπτωτο σε αυτή την “ελεύθερη πτώση” της οικονομίας. Δηλαδή άμεση, μη επιστρεπτέα στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μεγαλύτερη στήριξη -και όχι επιδότηση της αναστολής εργασίας- των εργαζομένων που πλήττονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα μέτρα τα οποία εμείς είχαμε την ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε».
• «Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση, έστω και μετά από πολλούς μήνες, ανακάλυψε την αξία των 37 δισεκατομμυρίων, αλλά δεν είναι θετικό, για παράδειγμα, ότι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, που αφορά την εργασία, έχει επιλέξει τέσσερις μόνο δράσεις, όταν στην Πορτογαλία είναι πάνω από δέκα. Και έχουμε εκταμιεύσει, αντίστοιχα, λιγότερα ποσά. Δεν είναι θετικό το γεγονός ότι δεν λαμβάνει υπόψη στους υπολογισμούς της ότι δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και το Σύμφωνο Σταθερότητας στην τρέχουσα χρόνια. Δεν είναι “χαζοί” όλοι οι υπόλοιποι, η Ευρώπη η οποία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να παρεκκλίνει από την νεοφιλελεύθερη “ορθοδοξία” και ότι πρέπει να στηρίξει, με πρωτοβουλία του ίδιου του δημοσίου, την οικονομία σε όλα τα επίπεδα».
✔ Ευκαιρία αύριο η Ελλάδα να γίνει ο προπομπός ενός μηνύματος ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό
«Αύριο είναι μία ιστορική μέρα για την δημοκρατία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά, θα έλεγα και σε όλο τον κόσμο. Είναι και μια μεγάλη ευκαιρία η Ελλάδα να γίνει ο προπομπός ενός μηνύματος ενάντια στον φασισμό, ενάντια στον ναζισμό. Ελπίζω πραγματικά η δικαιοσύνη να αντιστοιχηθεί με το λαϊκό αίσθημα, να υπερασπιστεί την δημοκρατία. Πράγμα που, για να μην κρυβόμαστε, σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης».
✔ Το ΝΑΤΟ παίζει ρόλο στα ελληνοτουρκικά, αλλά δεν υφίσταται πάντα ταύτιση συμφερόντων
«Σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο. Εμείς, βεβαίως, είμαστε μέλος της Συμμαχίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα δικά μας, τα ιδιαίτερα συμφέροντα, ταυτίζονται με αυτά του ΝΑΤΟ ή, πολύ περισσότερο, με αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Με αυτή την έννοια, δεν θα πρέπει να θεωρούμαστε σε κάθε περίπτωση δεδομένοι, ως προς τη στάση μας. Βεβαίως, επαναλαμβάνω, εκεί ανήκουμε. Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται, να κάνουμε τις κατάλληλες συμμαχίες, αλλά από εκεί και έπειτα θα πρέπει με έναν αποφασιστικό, λογικό τρόπο -το υπογραμμίζω αυτό γιατί ακούγονται πολλά πράγματα που δεν είναι λογικά- να υπερασπιστούμε τα ιδιαίτερα, δικά μας συμφέροντα».
✔ Έως και καταστροφική η διαχείριση της δεύτερης φάσης της πανδημίας
«Η διαχείριση που έγινε κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας φαίνεται να είναι σχεδόν καταστροφική. Το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία χωρίς προετοιμασία, με αποτέλεσμα σήμερα να ζούμε καταστάσεις οι οποίες είναι απρόβλεπτες».
«Με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζαμε ότι θα είμαστε απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα, θα έπρεπε να υπήρχε, τους τρεις – τέσσερις προηγούμενους μήνες, μια επιλογή προετοιμασίας. Ούτε περισσότερες σχολικές καθαρίστριες υπάρχουν, ούτε περισσότεροι εκπαιδευτικοί υπάρχουν, ούτε περισσότερες αίθουσες αναζητήθηκαν. Και υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες».
✔ Αξιοπιστία, προγραμματική πρόταση, αποφυγή του παλαιού δικομματισμού τα στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ
• «Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μπροστά του και πρέπει να κερδίσει, είναι πρώτα απ’ όλα να εκπέμψει ένα ειλικρινές μήνυμα ότι έμαθε από τα λάθη του, έτσι ώστε να επανακτήσει την αξιοπιστία του. Τα λάθη κατά την περίοδο της διακυβέρνησης, διότι υπήρξαν και λάθη και σωστά, υπήρξαν καλές στιγμές, υπήρξαν όμως και λάθη. Δεύτερον, να μη θελήσει να αποτελέσει μια αναπαλαιωμένη εκδοχή του παλαιού δικομματισμού, εκπροσωπώντας το ένα μέρος του. Το τρίτο είναι να μπορέσει να διαμορφώσει μία πειστική προγραμματική πρόταση η οποία να ενσωματώνει τα καινούργια δεδομένα. Ποια είναι τα καινούργια δεδομένα; Ότι έχουμε μεγάλες ανισότητες στο πλανήτη, κλιματική κρίση και τα συμπεράσματα από την υγειονομική κρίση».
• «Αφού κάνει όλα τα προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα μέσα από τη λειτουργία του θα πρέπει να αποτελεί ένα διαφορετικό παράδειγμα πολιτικής δράσης που θα είναι ελκτικό και στους νέους ανθρώπους. Ο τρόπος που λειτουργούν, ο τρόπος που μιλάνε τα κόμματα σήμερα δεν κερδίζει τους νέους ανθρώπους, δεν κερδίζει την ευρύτερα την κοινωνία. Και έχουμε ανάγκη να εμπλακεί νέος κόσμος στην υπόθεση της πολιτικής, δηλαδή της συμμετοχής και της Δημοκρατίας».