Η πρωτολογία και η δευτερολογία μου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα προς τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, για την εκπομπή «Big Brother», τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις αναπαραγωγής της κουλτούρας του βιασμού από συμμετέχοντα και την υποχρέωση της Πολιτείας να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια
● Πρωτολογία:
«Κύριε υπουργέ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πριν από 15 ημέρες, στο πλαίσιο της εκπομπής “Big Brother”, ένας παίκτης υιοθέτησε διατυπώσεις οι οποίες ουσιαστικά καλλιεργούν την κουλτούρα του βιασμού. Και όχι μόνο αυτό. Συνολικά, στο πλαίσιο αυτής της εκπομπής, έχουμε δει να αναπαράγονται λογικές σεξιστικών στερεότυπων, λογικές εις βάρος του γυναικείου φύλου. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός ή αποτέλεσε την “κορυφή του παγόβουνου” στο πλαίσιο μιας σειράς παρόμοιων τηλεοπτικών προϊόντων, τα οποία αναπαράγουν τέτοιου είδους στερεότυπα; Και σκεφτείτε, επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή που πολλοί -και σωστά- κάθονται στα σπίτια τους, ότι έχει αυξηθεί και η ώρα της τηλεθέασης. Ενδεχομένως να χρειαστεί να καθίσουμε κι ακόμη παραπάνω. Τι κάνει, λοιπόν, η Πολιτεία αυτή τη στιγμή απέναντι σε μία τέτοια κουλτούρα, που εθίζει σε όλα τα προηγούμενα; Αρκούμαστε στο γεγονός ότι στην πρώτη ανακοίνωση από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αυτό είπε ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του να παρεμβαίνει εάν δεν υπάρχουν καταγγελίες; Ποιος κάνει αυτή την ερμηνεία; Θα πρέπει ή δεν θα πρέπει η Πολιτεία, όχι εσείς κ. υπουργέ -εσείς προφανώς δεν θα παρεμβαίνετε και θα καταργείτε εκπομπές-, αλλά με πρωτοβουλία και δική σας, και στο πλαίσιο της Βουλής, να πάρει πρωτοβουλίες τέτοιες έτσι ώστε να υπάρξει μια νέα, ολιστική προσέγγιση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο το οποίο δεν είναι μεμονωμένο; Μπορούμε να παρακολουθούμε απλώς ως “Πόντιοι Πιλάτοι”; Μας ενοχλεί αυτή η κουλτούρα η οποία εθίζει σε όλα αυτά τα στερεότυπα;
Από την άλλη, γνωρίζετε ότι υπάρχουν και νόμοι, ψηφισμένοι πρόσφατα. Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία μιλάει για την ισότητα των δύο φύλων. Αυτό τι είναι, μια γενική ευχή; Δεν είναι μια δέσμευση, για την αρμόδια Πολιτεία, να παρεμβαίνει απέναντι σε τέτοιου είδους προτροπές και συμπεριφορές; Αυτά ήθελα να σας θέσω κ. υπουργέ και περιμένω να δω τον βαθμό της ευαισθησίας σας».
● Δευτερολογία:
«Κύριε υπουργέ, παρόλο που είπατε ότι, εν πάση περιπτώσει, δεν υιοθετείτε άκριτα την πρακτική και τη λογική της αυτορρύθμισης, ολόκληρη η ομιλία σας επιβεβαίωσε αυτό ακριβώς. Διότι στο όνομα του γεγονότος ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι Ανεξάρτητη Αρχή, δεν σημαίνει ότι εσείς, που κατέχετε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και έχετε τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, πρέπει απλά και μόνο να σηκώνετε ένα τηλέφωνο και να λέτε ότι εκεί εξαντλείται η δική σας ευθύνη και παρουσία. Διότι δεν μου απαντήσατε, καταρχάς, στο εάν κατά τη γνώμη σας –και κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, προφανώς ούτε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο προκύπτει μέσα από τη Βουλή, έχετε συμβάλει κι εσείς σε αυτή τη σύνθεση, ως Νέα Δημοκρατία– δεν μου απαντήσατε για το αν τελικά ισχύει αυτό το οποίο στις πρώτες του δηλώσεις διατύπωσε: ότι δεν είναι ο ρόλος του να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα, αλλά κατόπιν έγγραφης καταγγελίας. Αν είναι ποτέ δυνατό! Διότι, όπως πολύ σωστά αναφερθήκατε στο σύνταγμα και στο πνεύμα του συντάγματος που μιλάει ακριβώς για τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προφανώς το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει αρμοδιότητα να προλαβαίνει καταστάσεις, να προβαίνει σε συστάσεις. Άρα, εδώ κάτι δεν γίνεται καλά. Και, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να σας πω ότι η αντίδρασή σας κρίνεται ως χλιαρή. Επιεικώς χλιαρή. Και θέλω να σας ρωτήσω, τελικά, την άλλη φορά που θα δώσετε χρήματα όπως κάνατε με τη γνωστή λίστα που πήρε το όνομά σας, με αφορμή την πανδημία, με ελαφρά τη καρδία και τη συνείδηση θα τα δώσετε σε έναν σταθμό που παράγει ένα τέτοιο τηλεοπτικό υποπροϊόν; Είναι κριτήριο στο ποιος παίρνει χρήματα -δημόσια χρήματα, των Ελλήνων φορολογουμένων- το τι τελικά “σερβίρει” στους νέους ανθρώπους, στους πολίτες αυτής της χώρας; Όλα επιτρέπονται πια; Δημόσιες συχνότητες κατέχουν, το γνωρίζετε πολύ καλά, έχουν υποχρεώσεις. Ή, τελικά, ο νόμος του κέρδους και εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πάνω από ευαισθησίες, πάνω από αξίες, πάνω απ΄ όλα, πάνω από την αναγκαία παρέμβαση της Πολιτείας για να δημιουργήσει μια διαφορετική κουλτούρα; Διότι περί αυτού πρόκειται. Βεβαίως σεβασμός προς τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και η Πολιτεία, η κυβέρνηση, η Βουλή, οι κοινωνικοί φορείς, έχουν λόγο, έχουν υποχρέωση να διαμορφώνουν ένα διαφορετικό κλίμα και τελικά αυτό να αντανακλάται με ένα διαφορετικό τηλεοπτικό τοπίο, μέσα από τις παραγωγές του.
Αυτά είναι τα ζητήματα, κ. υπουργέ, που περιμένουμε να μας πείτε και είχατε δεσμευτεί στις 2 Απριλίου, εδώ, στο πλαίσιο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ότι δεν θα ξανακάνετε αυτό που κάνατε με τα 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον τρόπο και τα κριτήρια που τα δώσατε απευθείας στις τηλεοράσεις. Σας ρωτάω λοιπόν, τι έχετε κάνει προς την κατεύθυνση να μπουν κανόνες, αρχές, στην αναγκαία ορισμένες φορές ενίσχυση, εκ μέρους της Πολιτείας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εάν τελικά, το παραγόμενο τηλεοπτικό προϊόν αυτού του τύπου, είναι ένα κριτήριο για να ενισχύονται αυτά τα Μέσα»