Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Εσωτερικών
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
• Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η επιχορήγηση των Δήμων για την οικονομική ενίσχυση δημοτών που βρίσκονται σε οικονομική ανάγκη, την διασφάλιση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, την επαρκή καθαριότητα των σχολικών μονάδων και την εκπόνηση προγραμμάτων για εργασία».
Η εποχή που ζούμε θέτει ακόμη πιο επιτακτικά το ζήτημα της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της ολόπλευρης στήριξης των πολιτών σε όλη την Επικράτεια ώστε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της καθημερινότητας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη συνολική, βραχυπρόθεσμη πρότασή του (ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ Ι & ΙΙ) έχει θέσει το ζήτημα της θέσπισης ενός Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, εξασφάλισε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 300.000 νοικοκυριά, την επιδότηση ενοικίου, το ταμείο επανασύνδεσης ρεύματος για δικαιούχους ΚΟΤ Α-Β κ.α. μέτρα, που σήμερα στηρίζουν μέρος της κοινωνίας μας. Η κυβέρνηση όμως εμμένει σε πολιτικές που αφήνουν χωρίς ουσιαστική και άμεση στήριξη μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Επίσης, δεν μεριμνά για ειδικά και εκτεταμένα προγράμματα απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ για ευπαθείς ομάδες υψηλού πληθυσμού όσον αφορά τη νόσο Covid-19.
Καθ’ όλη αυτή την περίοδο οι Δήμοι έχουν κληθεί να σηκώσουν μεγάλο βάρος για την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών. Διαπιστώνουμε ότι κατατίθενται καθημερινά πάρα πολλά αιτήματα από συμπολίτες μας προς τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που αφορούν δαπάνες διαβίωσης, φαρμακευτικές δαπάνες, κάλυψη δαπανών για ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια κ.α. Το κύμα των ανέργων, των απλήρωτων, των επαγγελματιών που βρέθηκαν σε απόλυτη δυσχέρεια συνεχώς μεγαλώνει.
Επομένως, κρίνεται απολύτως αναγκαίο και σκόπιμο να παρασχεθεί στους Δήμους το αμέσως επόμενο διάστημα οικονομική στήριξη προκειμένου να ικανοποιηθούν πολλά περισσότερα αιτήματα από αυτά που μπορούν σήμερα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (παρ. 3 του άρθρου 75 του Ν. 3463/2006, άρθρο 94 του Ν. 3852/2010, άρθρο 202 παρ.2 του Ν.3463/2006 κ.α.) αλλά και επιπρόσθετα λόγω των έκτακτων συνθηκών που ζούμε.
Επισημαίνεται ότι το ποσό που έχει ήδη δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες δεν αρκούσε καν για τις έκτακτες προμήθειες και προσλήψεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Έχοντας, λοιπόν, ως δεδομένο ότι η συνολική στέρηση εσόδων είναι πολλαπλάσια των αναγκών αλλά και ότι υπάρχει δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών ότι θα δοθεί στοχευμένη νέα χρηματοδότηση απαιτείται να αποσαφηνιστεί αν και πότε θα υλοποιηθεί αυτό.
Η στήριξη των οικονομικών των Δήμων αλλά κυρίως των νοικοκυριών που έχουν πληγεί έτι περαιτέρω από την τεράστια ύφεση στην χώρα μας συνεπάγεται την ανάγκη πλήθους παρεμβάσεων στο κοινωνικό σκέλος. Μια εξ αυτών αφορά την ενίσχυση των δήμων με σημαντικά ποσά ώστε να έχουν τη δυνατότητα πλήρους απαλλαγής ή σημαντικής μείωσης για την καταβολή τροφείων νοικοκυριών που προαναφέρθηκαν αλλά και ευρύτερων οικονομικών ομάδων σύμφωνα με την αξιολόγηση και των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες Δημοτικών Παρατάξεων, όπως χαρακτηριστικά πρόσφατα καταγράφηκε στον Δήμο Πεντέλης που προτάθηκε στη Διοίκηση να προβεί σε ανάλογες αποφάσεις καθώς έχει διαπιστωθεί αυτή η ανάγκη.
Η ανάγκη παροχής αυξημένων υπηρεσιών καθαριότητας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων προϋποθέτει την σημαντική ενίσχυση των σχολείων με προσωπικό.
Επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί με άμεσο τρόπο να ικανοποιήσει επιτακτικές κοινωνικές ανάγκες.
Επειδή η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά εν μέσω πανδημίας, πρέπει να διασφαλίζεται στο ακέραιο.
Επειδή η κυβέρνηση με τις ασκούμενες πολιτικές οδηγεί πολίτες σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών ώστε να λάβουν οι Δήμοι μια γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να ανταποκρίνονται στα αιτήματα Δημοτών που βρίσκονται αντικειμενικά σε οικονομική ανάγκη αλλά και για την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε απαλλαγή ή μείωση των τροφείων; Έχει μεριμνήσει για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων για δαπάνες που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας; Αν ναι, με ποια κριτήρια και πότε αυτή θα δοθεί;
2. Πόσα νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στο ταμείο επανασύνδεσης ρεύματος, ήτοι έχουν λάβει το εφάπαξ ειδικό βοήθημα ανά δήμο για την επανασύνδεση στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας; Προτίθεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας α) να αυξήσει τον προϋπολογισμό παρατείνοντας την ημερομηνία πέραν της 30/04/2020 για να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι και β) να πραγματοποιήσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και καταναλωτών σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ,ώστε να αξιοποιήσουν το μέτρο;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εκπόνηση προγραμμάτων απολύτως ασφαλούς απασχόλησης για άνεργους συμπολίτες μας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με την σχετική με την πανδημία του Covid-19 νομοθεσία;
4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών ώστε να επιχορηγηθούν οι Δήμοι με τις αναγκαίες πιστώσεις για να καλυφθούν οι δαπάνες που θα προκύψουν από τη μετατροπή συμβάσεων μερικής σε πλήρη απασχόληση όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας των σχολικών μονάδων καθώς και για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στον τομέα αυτό;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αποστόλου Βαγγέλης
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος(Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης(Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος