Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

17/9/2020
Η τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη στην Ολομέλεια της Βουλής, περί της αντισυνταγματικότητας ή μη του άρθρου 6, παρ. 7 -ως προς τον ανώτατο επιτρεπτό αριθμό των θητειών των προέδρων αθλητικών ομοσπονδιών- του υπό συζήτηση νομοσχεδίου «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις»:
 
«Κύριε Υπουργέ, δεν νομίζω ότι εκπλήσσεστε με τη σημερινή συζήτηση. Διότι, η ίδια η συζήτηση είχε γίνει όταν είχατε φέρει αυτήν τη διάταξη, την είχατε κατ’ αρχήν αποσύρει και προσπαθώντας να ξεγελάσετε το Σώμα την φέρατε τελικώς με νομοτεχνική βελτίωση.
Η πρόθεση λοιπόν, δεν είναι ένας “φρέσκος αέρας”, το πνεύμα του νόμου δεν είναι ένας “φρέσκος αέρας” στον αθλητισμό. Η πρόθεση είναι η ποδηγέτηση, η πρόθεση είναι μια πάρα πολύ γνωστή δική σας επιδίωξη. Να ελέγξετε τον αθλητισμό. Να δημιουργήσετε και εκεί κομματικό κράτος. Να βάλετε εγκάθετους ελεγχόμενους από την Κυβέρνηση. Μια τέτοια αντίληψη δεν σας διακρίνει μόνο στον αθλητισμό, θα τα πούμε και αργότερα αυτά, είναι μια “πατενταρισμένη” αντίληψη που έχει η Δεξιά εδώ και χρόνια. Η οποία δεν αναγνωρίζει καμία έννοια αυτοδιοίκητου, καμία έννοια σχετικής αυτονομίας. Το ίδιο πάει να κάνει παντού.
 
Προσέξτε όμως, ρωτάτε γιατί κανείς δεν προσέβαλε την συνταγματικότητα του νόμου. Γενικά και αόριστα κανείς δεν προσβάλει τη συνταγματικότητα. Αν δεν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση εφαρμογής του νόμου, δεν προσβάλλεις γενικά και αόριστα. Άρα, αυτό που ακούστηκε πριν από τον κ. Οικονόμου δεν έχει καμία αξία.
 
Και ερχόσαστε πια κατά έναν ασαφή και “δημιουργικό” τρόπο να μιλήσετε για το θέμα των θητειών, παραγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι θητείες, όταν αυτές είναι συμβατές με το Σύνταγμα -και βεβαίως υπάρχουν σε πάρα πολλές χώρες και καλώς υπάρχουν και εμείς τις είχαμε νομοθετήσει-, αλλά η αναδρομικότητα. Η διάταξη, η οποία βεβαίως ισχύει από την ψήφιση του νόμου και έπειτα, αλλά έχει και αναδρομική επίδραση. Λέτε ότι τώρα ψηφίζεται ο νόμος, τώρα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, αλλά όσοι είχαν μέχρι τώρα δύο θητείες απαγορεύεται. Τι σημαίνει αυτό; Αναδρομικότητα σημαίνει. Μην μας κοροϊδεύετε. Αυτά τα ελληνικά, αυτά τα λίγα τα καταλαβαίνουμε. Νομίζω λοιπόν, ότι καλά θα κάνετε να αποσύρετε αυτήν την τροπολογία.
 
Νομίζω ότι δεν έχετε πείσει ούτε καν τη δική σας πλευρά. Η κ. Μπακογιάννη σε προηγούμενη επιτροπή, πριν από λίγες μέρες, σας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα. Δεν ξέρω, δεν μπορέσατε να απαντήσετε. Ήταν το δέος της πολιτικής παρουσίας της κ. Μπακογιάννη; Δεν ήσασταν καθόλου πειστικός. Όταν βλέπετε λοιπόν, ότι υπάρχουν ενστάσεις από την πλειοψηφία των διοικήσεων, των σωματείων, των ομοσπονδιών, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, γιατί επιμένετε; Διότι προφανώς, ένας είναι ο σκοπός. Η ποδηγέτηση του χώρου του αθλητισμού.
 
Νομίζω λοιπόν, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν θα ήταν σωστό να επιμείνετε σε κάτι που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αναστάτωση. Πρέπει εν πάση περιπτώσει αν θέλετε να μιλάτε για ένα νέο πνεύμα στον χώρο του αθλητισμού να μας το εξηγήσετε. Να αναδείξετε την κοινωνική διάσταση, η οποία λείπει από τις διατάξεις σας, λείπει παντελώς. Να αναδείξετε το ειδικό βάρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που και αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να καταλάβουμε τελικά ότι ο αθλητισμός δεν είναι ένα προνομιακό πεδίο αντιπαραθέσεων, κυρίως όμως, κερδοσκοπίας για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι για όλους. Ο αθλητισμός έχει κοινωνική διάσταση, αυτόν πρέπει να υπηρετεί ένα νομοσχέδιο αυτού του είδους και εν πάση περιπτώσει να μην προσπαθούμε παραβιάζοντας και το Σύνταγμα να εισάγουμε διατάξεις, οι οποίες μας γυρίζουν πίσω και υπηρετούν ένα στενά κομματικό κράτος».