Για το άνοιγμα των σχολείων και όσα δεν έκανε η κυβέρνηση, ενώ μπορούσε:
«Ενώ είχαμε την εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας, αφήσαμε ανεκμετάλλευτο όλο το προηγούμενο διάστημα και ερχόμαστε στο “παρά πέντε” να κάνουμε μία συζήτηση του είδους που ακούσαμε πριν από λίγο. Γιατί έπρεπε να πάνε οι μάσκες Παρασκευή, όταν Δευτέρα άνοιγαν τα σχολεία; Γιατί θα έπρεπε οι 9.500 σχολικές καθαρίστριες, που είναι ίδιος ο αριθμός τους όπως παλιότερα που απασχολούνταν με συμβάσεις έργου και έγιναν τώρα συμβάσεις χρόνου, να παραμείνουν μόνο 9.500 και να μην έχουν πάει στις θέσεις τους; Και να βλέπουμε εκπαιδευτικούς, άντρες και γυναίκες, να τρέχουν να καθαρίσουν όπως όπως τις αίθουσες; Γιατί δεν θα έπρεπε να έχει συντονιστεί το Υπουργείο Εσωτερικών με το Υπουργείο Παιδείας και να βγει μία πρόσκληση κατά τα πρότυπα που κάναμε εμείς παλαιότερα -το έχω κάνει ως υπουργός Εσωτερικών, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος”- μία πρόσκληση για να υπάρξει ανακαίνιση των σχολείων; Τα σχολεία βρίσκονται στην ευθύνη των δήμων, ως προς τη συντήρηση, τα περισσότερα από αυτά. Γιατί αυτό δεν θα έπρεπε να έχει γίνει στις αρχές του καλοκαιριού; Γιατί δεν θα έπρεπε να έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, να βρούμε, όπου υπάρχουν, αίθουσες, σε κάποιες περιπτώσεις να αξιοποιήσουμε ακόμη και μεγάλα αμφιθέατρα, να τα “σπάσουμε” στα τέσσερα, στα πέντε; Στην περιφέρεια το πρόβλημα δεν είναι πολύ μεγάλο, ο υπερπληθυσμός ας το πούμε έτσι, ο συνωστισμός υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχουν όμως κενές αίθουσες. Ποιος νοιάστηκε γι’ αυτό; Πέστε μου. Αντίθετα, τι βλέπαμε; Θα δοθούν, δεν θα δοθούν δωρεάν οι μάσκες, άκουσον άκουσον. Και ξαφνικά βλέπουμε “αλουμινένιες” μάσκες. Άκουσα ότι μία -λένε- φιλική ως προς τον πρωθυπουργό -λένε οι δημοσιογράφοι- επιχείρηση, ανέλαβε να φτιάξει αυτές τις μάσκες που θυμίζουν εσώρουχα ως προς το μέγεθος».
Για τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής και την «πανδημία» απευθείας αναθέσεων με αδιαφανείς όρους:
«Έχουμε λοιπόν: παλαιότερα την φαρσοκωμωδία με τα περίφημα voucher και τα “Σκοιλ Ελικικού“. Τώρα έχουμε αυτές τις υπερμεγέθεις μάσκες τις οποίες θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, τις απόκριες. Έχουμε τον Υπουργό να φάσκει και να αντιφάσκει. Έχουμε τα λεωφορεία που ξαφνικά -ενώ γνωρίζαμε το πρόβλημα- πήγαιναν με στοιβαγμένο κόσμο και αραιά δρομολόγια. Έχουμε τα αεροπλάνα που είχαν 100% πληρότητα παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Έχουμε τουριστική πολιτική που άλλα προέβλεπε ως προς το υγειονομικό πρωτόκολλο για την είσοδο από τη μία χώρα ή την άλλη, άλλα προέβλεπε αν ερχόσουν με αεροπλάνο ή με αυτοκίνητο και έχουμε και την αύξηση των επιβατών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. […] Εγώ βλέπω μία “πανδημία” αναθέσεων με αδιαφανείς όρους, ενώ προηγούμενα έχετε κάνει μια “πανδημία” με τα 20 εκατομμύρια και πλέον που δώσατε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να δίνονται συνεντεύξεις του τύπου που είδαμε πριν δυο μέρες στη Θεσσαλονίκη, με στημένες ερωτήσεις ερωτήσεις. […] Βλέπω ότι αποκαλύπτετε το πραγματικό περιεχόμενο μιας πολιτικής που αποτυγχάνει μέρα με τη μέρα».
Για την υποχρέωση του πρωθυπουργού να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις κινήσεις της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα:
«Νομίζω ότι υπάρχει μια καταρχήν σύμπτωση στην ανάγκη υπηρέτησης μιας στρατηγικής διαλόγου Το ερώτημα είναι με ποιους όρους, με ποιες προϋποθέσεις, με ποιες συμμαχίες, με ποια διπλωματικά όπλα; Πως αξιοποιήσαμε τον χρόνο όλο το προηγούμενο διάστημα; Τι γίνεται τους τελευταίους μήνες; Και εκεί ακριβώς ερχόμαστε σε αυτό που αναφέρατε κι εσείς περί μυστικής διπλωματίας. Αν είναι φορτισμένος ο όρος να τον βάλουμε στην άκρη. Επί της ουσίας, όμως, υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία και σε τι, στην τριμερή με τους Γερμανούς; Ποιος ήταν ο ρόλος του ΝΑΤΟ; Οφείλει ο πρωθυπουργός να ενημερώσει υπεύθυνα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους υπόλοιπους; Δεν το έκανε. Όλα τα κόμματα διαψεύδουν τον πρωθυπουργό, παρότι λέει διαφορετικά πράγματα. […] Κι αυτός, ξέρετε, είναι ένας επικίνδυνος δρόμος. Αναλαμβάνει μια ευθύνη που ξεπερνά τον ρόλο του και από αυτή που έχει ως πρωθυπουργός».
Για την ανάγκη να υπάρξει στις σχέσεις με τους γείτονές μας το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών:
«Το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, του διαλόγου με εθνικούς όρους, πρέπει να υπάρξει σε όλες τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Αυτή την πρωτοβουλία την πιστώνεται η Αριστερά. Καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν είχε το σθένος, το θάρρος, να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της».
Για την ανακοίνωση εξοπλιστικών προγραμμάτων, έξω από το πλαίσιο του θεσμικού πλαισίου και τις προβλεπόμενες διαδικασίες:
«Δεν μπορεί η ιστορία των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων και η αναγκαία αποτρεπτική δύναμη που πρέπει να έχει η χώρα, να αποτελέσει αφορμή για υπερεξοπλισμούς, για να “ματώσει” αυτή η χώρα και μάλιστα με αδιαφανείς όρους, καταστρατηγώντας το θεσμικό πλαίσιο. Ούτε στη Βουλή έχει υπάρξει συζήτηση, ούτε στο ΚΥΣΕΑ έχει υπάρξει, παρόλα αυτά υπήρξε ένα πρόγραμμα από τον πρωθυπουργό που παραπέμπει σε άλλες εποχές που ταλαιπώρησαν τη χώρα. […] Έχουν πάει άνθρωποι φυλακή για τα εξοπλιστικά, το γνωρίζετε, αυτός ο τόπος έχει “ματώσει”. Να σεβόμαστε το θεσμικό πλαίσιο του 2010. Έγινε ΚΥΣΕΑ; Υπήρξαν εισηγήσεις των στρατιωτικών; Πέρασε από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής; […] Να μάθει ο ελληνικός λαός, χρειάζεται διαφάνεια σε αυτά τα πράγματα, δεν παίζουν με αυτά τα ζητήματα».