Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη που η ΕΕ ενέκρινε την χορήγηση στην Ελλάδα, υπό τη μορφή δανείου με ευνοϊκούς όρους, ποσού 2,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της εργασίας, μέσω του προγράμματος SURE.
Εκτός του ότι το ποσό είναι αντικειμενικά ανεπαρκές, στο χθεσινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών επισημαίνεται ότι η Πορτογαλία, με ανεργία 5,6% τον Ιούλιο έναντι 17% της χώρας μας, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 5,9 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο.
Ωστόσο, η Πορτογαλία υλοποιεί δέσμη 17 δράσεων για τη στήριξη της εργασίας και των εργαζομένων με, ανάλογα, μεγαλύτερο κόστος. Αντίστοιχα, η Ιταλία υλοποιεί πρόγραμμα 13 δράσεων. Από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η υλοποίηση των ειδικών μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας, το ελληνικό κράτος εμφανίζεται να υλοποιεί 4 μέτρα δαπανώντας 1,6 δισ. ευρώ για 1,8 εκατ. εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, με 900 ευρώ κατά μέσο όρο ανά δικαιούχο. Η Ελλάδα θα πάρει λιγότερα από την Πορτογαλία, διότι έπραξε και λιγότερα για τη στήριξη της εργασίας.
Η ένδεια των αριθμών επιβεβαιώνεται από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος της εργασίας, όπως προκύπτει και από την αύξηση των καταγγελιών για έλλειμμα στήριξης και για τις άθλιες, σε πολλές περιπτώσεις, συνθήκες δουλειάς.
Η κυβέρνηση δεν διστάζει να χειροτερεύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εργασίας, παρότι γνωρίζει ότι η οικονομία θα δεχτεί ισχυρότερο πλήγμα. Δημιουργεί τις συνθήκες για ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα φτώχειας, που θα συμπληρώνει την υγειονομική απειλή. Απαξιώνει την εργασία και αποδυναμώνει τους εργαζόμενους, ως συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση.
Πρόκειται για μια συνειδητή, νεοφιλελεύθερη επιλογή που θα βυθίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην απόγνωση.