Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Βγαλμένο από τη σκληρή μνημονιακή κληρονομιά το σχέδιο Πισσαρίδη.

📻 Σημεία από τη συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ | Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

▶ Ό,τι είχε «ξεχαστεί» από τα μνημόνια επανέρχεται ως… νέα πρόταση διεξόδου από την ύφεση:

«Καθώς βλέπουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει τη στήριξη από το αντίστοιχο Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της περίφημης “Επιτροπής Πισσαρίδη”, φοβάμαι ότι, στο βαθμό που έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο του σχεδίου της, βρισκόμαστε μπροστά σε προτάσεις που είναι βγαλμένες από τη σκληρή μνημονιακή κληρονομιά. Περί αυτού πρόκειται. Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα εκούσιο μνημόνιο χωρίς να είμαστε στα μνημόνια. Βλέπουμε ξανά μια εμμονή νέων ιδιωτικοποιήσεων των Δικτύων της χώρας, τα μονοπωλιακά Δίκτυα, είτε αφορούν την ενέργεια, είτε την ύδρευση. Βλέπουμε ξανά λογικές περαιτέρω αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων με σκοπό να μειωθούν τα εισοδήματα του κόσμου της εργασίας. Γιατί; Γιατί έτσι το αντιλαμβάνονται. Βλέπουμε, λοιπόν, πως ό,τι είχε ξεχαστεί, εντός εισαγωγικών, από τα μνημόνια, επανέρχεται τώρα ως μια καινούργια πρόταση για το πώς θα βγει σύντομα η χώρα από την κρίση και την ύφεση».

▶ Αναγκαία η αποσαφήνιση των προϋποθέσεων αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης:

«Έχουμε ένα δεδομένο με το Ταμείο Ανάκαμψης. Βεβαίως όχι με 72 δισεκατομμύρια όπως, ψευδώς ή αφελώς, είπε ο πρωθυπουργός. Διότι είναι 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 19,5 είναι απευθείας χρηματοδοτήσεις -και αυτό είναι το καινούργιο, θετικό στοιχείο το οποίο εντοπίσαμε από την πρώτη στιγμή- και τα υπόλοιπα 12,5 είναι μέσω δανείων. Μένει να αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να τα πάρουμε, μέσω ποιου μηχανισμού, σε ποιο τομέα της οικονομίας θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα. Θα είναι, απλά και μόνο, χρήματα τα οποία θα είμαστε αναγκασμένοι να τα αξιοποιήσουμε σε τομείς που αφορούν εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά και του κέντρου της Ευρώπης; Άρα θα επιδοτηθούν οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες; Ή θα μπορέσουμε με αυτά να παρέμβουμε στο μοντέλο της παραγωγικής διάρθρωσης της χώρας μας; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα. Διότι αν δεν γίνουν αυτά φοβάμαι ότι θα μιλάμε πάλι για μια χαμένη ευκαιρία σε σχέση με αυτά τα χρήματα. Επαναλαμβάνω ότι το βήμα αυτό στην Ευρώπη ήταν σε θετική κατεύθυνση, αλλά ήταν ένα μισό βήμα. Και ως προς τον όγκο των χρημάτων, αλλά και ως προς τις αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν».

▶ Απαιτείται αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική απέναντι στον κορονοϊό:

«Να σταθούμε σε εκείνα τα αναγκαία μέτρα που καθιστούν αξιόπιστη και αποτελεσματική μια πολιτική απέναντι στον κορονοϊό. Και το πρώτο που έχει να παρατηρήσει κανείς το τελευταίο διάστημα, τον τελευταίο μήνα, είναι μια αντιφατική πολιτική. […] Αυτό που φαίνεται ότι είναι ένας πολύ κρίσιμος δείκτης, είναι όχι μόνο πόσα κρούσματα καταγράφονται αλλά και πόσα τεστ γίνονται. Κι αυτό δεν το ξέρουμε. Είναι πολύ βασικό στοιχείο η αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ που γίνονται. Γιατί αποκρύπτεται αυτό; Όπως, επίσης, δεν έχουμε μια ακριβή εικόνα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όλα αυτά που την περίοδο του λόκνταουν τα είχαμε ως μεγέθη. Δυστυχώς βλέπω να εστιάζεται η πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της μάσκας, όταν προηγουμένως δεν έχουμε υιοθετήσει μια προληπτική πολιτική, η οποία προφανώς πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στις ανάγκες της οικονομίας και την προστασία της υγείας. Κάθε μέρα μας δείχνουν ρεπορτάζ για αστυνομικούς που μπαίνουν στα λεωφορεία. Θα ήταν προτιμότερο οι αστυνομικοί να μοιράζουν εκείνη την ώρα μία μάσκα και όχι με τόση ευκολία ένα πρόστιμο 150 ευρώ, που οι περισσότεροι δεν μπορούν να το πληρώσουν».

▶ Δεν είδαμε ένα συνολικό σχέδιο θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας:

«Δεν έχουμε δει ένα συνολικότερο σχέδιο θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας κι αν – ω μη γένοιτο – έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από τον επόμενο μήνα, πολύ φοβάμαι ότι τότε θα ανακαλύπτουμε ξανά κενά. Από τον Μάρτιο που μας χτύπησε ο κορονοϊός την πόρτα μας δόθηκε ένα σήμα. Σας ρωτάω, πόσες νέες μόνιμες θέσεις γιατρών υπάρχουν; Μόνιμες θέσεις, όχι προσωρινές. Δεν είναι το μόνο θέμα τα κρεβάτια στην εντατική, αλλά και τα θέματα των άλλων ειδικοτήτων και του προσωπικού. Όλα αυτά θα έπρεπε να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την υγεία, το οποίο δυστυχώς δεν το έχουμε δει».

▶ «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα» ως προς τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης:

«Σας θυμίζω ότι είχε προαναγγελθεί πάνω από ένα μήνα πριν, διαψεύστηκε μετά, προαναγγέλθηκε ξανά, προφανώς «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», δυσκολίες που έχουν να κάνουν με εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα της ΝΔ. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι και στο νέο υπουργικό σχήμα, με όποιες αλλαγές, μικρές ή μεγάλες γίνουν, θα αποτυπώνεται ο χαρακτήρας αυτής της κυβέρνησης, που είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων. Θα σας θυμίσω ότι από την πρώτη κυβέρνηση είχαμε μιλήσει για τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, οι οποίοι κατέχουν κρίσιμους τομείς σε κρίσιμα υπουργεία, είχαμε μιλήσει για διάφορες, τέτοιου είδους, προσωπικότητες που συμμετέχουν, που δείχνουν τελικά τον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ. Νομίζω ότι περίπου στα ίδια θα κινηθεί και τώρα. […] Διάφορα μέτρα μπορεί να έχουν ένα άρωμα εκλογών, ωστόσο υπάρχουν τα πραγματικά ερωτήματα σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας αυτή τη στιγμή. Πρώτα απ’ όλα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεύτερον, των ουσιαστικών και πραγματικών παρεμβάσεων στο πεδίο της οικονομίας και της εργασίας ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης».

▶ Η πραγματοποίηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υπευθυνότητα να μη διοργανώσει ένα συνέδριο με αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα τη στιγμή που θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα επανεκτιμήσουμε εάν είναι δυνατόν να γίνει μέσα στο φθινόπωρο, τους επόμενους μήνες. […] Να σας πω κάτι για την Ιστορία. Ίσως έπρεπε να μην είχαμε αφήσει και εμείς ένα τόσο μεγάλο διάστημα μετά τις εκλογές και να είχαμε ολοκληρώσει τις προσυνεδριακές μας διαδικασίες μέσα στον Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη. Αυτή ήταν και μια προσωπική μου άποψη που είχα καταθέσει τότε στα όργανα του κόμματος. Είχε κριθεί διαφορετικά. Τώρα βέβαια είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα».