Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Πόσα ψέματα ακόμα κ. Θεοδωρικάκο;

Σημερινή δήλωσή μου ως προς τη στάση του υπουργού Εσωτερικών στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ»

Στο σχετικό ΔΤ αναφέρεται:

Με την υπ’ αρ. πρωτ. 7748-364/26-06-2020 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων «Πορεία Υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων», που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Επικρατείας Πάνου Σκουρλέτη και συνυπογράφουν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε για την τύχη 11 πολύ σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων συνολικού προϋπολογισμού € 38.829.110,72, τα οποία παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 έτοιμα προς ένταξη στον αντίστοιχο άξονα του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», αφού είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους.

Αναφορικά με την ανταπόκριση του υπουργού, ο Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνει:

«Για δεύτερη φορά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον θεσμό του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και δεν απαντά, ως οφείλει βάσει του Κανονισμού της Βουλής, στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

Σε σχέση με την κατατεθείσα Ερώτηση, σε τρεις σειρές ο κ. Θεοδωρικάκος απαντάει ότι “το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνει ειδικό πρόγραμμα υλοποίησης αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με πόρους που θα προέρχονται τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και από το Π.Δ.Ε. της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας”.

Παρότι με δελτία τύπου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019 αντίστοιχα, ανακοίνωνε την ένταξη των αντιπλημμυρικών έργων Δήμου Τρίπολης και Ναυπλίου και την υπογραφή σχεδίου απόφασης ένταξης αντιπλημμυρικού έργου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την απαράδεκτη για τον θεσμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου απάντησή του -έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ- ο Υπουργός Εσωτερικών μας ενημερώνει ότι ακόμα “διαμορφώνει ειδικό πρόγραμμα”.

Είναι προφανής και αντιληπτή από όλους τους πολίτες και τους αυτοδιοικητικούς η προπαγάνδα του κ. Θεοδωρικάκου για την εξαφάνιση του “ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ” με χονδροειδέστατα ψέματα για δήθεν έλλειψη χρηματοδότησης.

Πόσα ψέματα ακόμα κ. Θεοδωρικάκο;

Για πόσο ακόμα θα ευτελίζετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα αγνοείτε τις υποχρεώσεις που προβλέπει για τους Υπουργούς ο Κανονισμός της Βουλής και θα απαξιώνετε τους βουλευτές που σας ερωτούν και στο πρόσωπό τους, τους Έλληνες πολίτες τους οποίους εκπροσωπούν;

Πότε επιτέλους θα πείτε την αλήθεια στον κόσμο για την χρηματοδότηση του “ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ”;

Πότε θα απαντήσετε ειλικρινά αν υπάρχει ή όχι νέα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;

Για πόσο ακόμα θα φωτογραφίζεστε με Δημάρχους και Περιφερειάρχες ανακοινώνοντας εντάξεις έργων για τα οποία δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια;

Τελικά, είναι προτεραιότητά σας ή όχι η Πολιτική Προστασία και η ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;».

30/7/2020