Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η πολιτική των πατριωτικών κορωνών στο εσωτερικό και η διπλωματική αδράνεια στο εξωτερικό ενθάρρυνε την Τουρκική πλευρά.

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι, θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία, πολιτεύθηκε με όρους πολιτικής τυμβωρυχίας, ενώ για την μήνυση που κατέθεσε η κα Γεροβασίλη στην εφημερίδα που δημοσίευσε τα επίμαχα στοιχεία, τάχθηκε υπέρ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πακέτο που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση, τονίζοντας πως η παρουσία του κ. Μητσοτάκη ήταν απολύτως διακοσμητική, ενώ τις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης  τις χαρακτήρισε ως κατώτερες των περιστάσεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Σκουρλέτη, πως σχολιάζετε τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι και τη φερόμενη εμπλοκή της κας Γεροβασίλη, η οποία θεωρεί πως «η Δημοκρατία απειλείται», ενώ προχώρησε και σε μηνύσεις προς την εφημερίδα που δημοσίευσε τα επίμαχα στοιχεία; Εσείς συμφωνείτε με αυτή την κίνηση;

Η Νέα Δημοκρατία όσο ήταν στην αντιπολίτευση στήριξε ένα μεγάλο μέρος της αντιπολιτευτικής της τακτικής πάνω στα τραγικά γεγονότα στο Μάτι. Πολιτεύθηκε με όρους πολιτικής τυμβωρυχίας. Δυστυχώς εξακολουθεί και κάνει ακριβώς το ίδιο και τώρα που είναι στην κυβέρνηση.

Το μεγάλο ερώτημα μετά την τραγωδία στο Μάτι είναι εάν βγάλαμε τα σωστά, ως κοινωνία, συμπεράσματα σε σχέση με το τι συνέβη. Έχουμε συνειδητοποιήσει ποσό καθοριστική ήταν η άναρχη δόμηση της περιοχής και πόσο συνέβαλε στην τραγική κατάληξη αυτής της φονικής πυρκαγιάς; Κατανοούμε πως από εδώ και εμπρός τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνό γεγονός, κάτι που απαιτεί άλλη αντιμετώπιση; Έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην περιοχή έτσι ώστε αν βρεθούμε ξανά απέναντι σε μια παρόμοια κατάσταση να μην έχουμε τα ίδια αποτελέσματα; Έχουν αποζημιωθεί οι κάτοικοι με βάση όσα η πολιτεία είχε προβλέψει;

Αυτά όλα δυστυχώς δεν συζητιούνται. Η κα Γεροβασίλη έκανε το αυτονόητο και καλώς το έκανε. Από εκεί πέρα η δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει το έργο της σε σχέση με την υπόθεση.

Αναφορικά και πάλι με την τραγωδία στο Μάτι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν την πολιτική αναβάθμιση του κ. Τσουβάλα από την σημερινή κυβέρνηση, όπως και την αναβάθμιση σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής του τότε επιχειρησιακού επικεφαλής στο Μάτι. Πως εξηγείτε εσείς τις αναβαθμίσεις αυτές;

Η πολιτική αναβάθμιση του κ. Τσουβάλα από την σημερινή κυβέρνηση – που τότε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ζητούσε την παραίτησή του – αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας της ΝΔ. Θέλετε να μιλήσουμε και για τις επικρίσεις της ΝΔ για την γενικότερη κατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Ισχύει ακριβώς το ίδιο.

Για παράδειγμα, τον αρχηγό της πυροσβεστικής την περίοδο από το φθινόπωρο του 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018, προσκείμενη στην ΝΔ περιφερειακή παράταξη τον τοποθέτησε σε θέση Αντιπεριφερειάρχη. Από εκεί και πέρα τα όσα σοκαριστικά βγήκαν στη δημοσιότητα σε σχέση με το καθεστώς που επικρατούσε στην πυροσβεστική πρέπει να διερευνηθούν αν είναι αληθή και να αποδοθούν ευθύνες.

Πρόσφατα ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρίας Τουλουπάκη υπεύθυνης για την υπόθεση Novartis. Πως σχολιάζετε την ενέργεια αυτή; Θεωρείτε ότι η υπόθεση Novartis, τελικά είναι σκάνδαλο ή σκευωρία;

Είναι τραγικό να διώκονται οι εισαγγελείς που ήταν επιφορτισμένοι με την διερεύνηση του πραγματικού και αδιαμφισβήτητου σκανδάλου Novartis και παράλληλα να επιχειρείται να συγκαλυφθεί η υπόθεση μέσα από την παρωδία της προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία των σκανδάλων στον τόπο μας νομίζοντας πως έτσι θα ξεχάσει ο κόσμος τις τραγικές τους ευθύνες για την χρεωκοπία της χώρας και την καταλήστευση του δημοσίου πλούτου.

Η κοινωνία παρακολουθεί Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοκατηγορούνται για χρήση μαφιόζικων πρακτικών. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες για την ηθική του πολιτικού συστήματος συνολικά;

Όπως παλαιότερα οι δυνάμεις του φαύλου συναινετικού δικομματισμού ήθελαν να μας πείσουν πως «όλοι μαζί τα φάγαμε» και κατά συνέπεια είμαστε όλοι συνένοχοι, έτσι και τώρα η κυβέρνηση αποσκοπεί να δημιουργήσει την εντύπωση στον κόσμο πως «όλοι το ίδιο είναι».

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, η ηθική διάσταση της πολιτικής είναι κάτι ανεκτίμητο και συστατικό στοιχείο της πολιτικής παρουσίας της Αριστεράς. Στα ζητήματα της ηθικής δεν κάνουμε εκπτώσεις.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν σε μία συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστεύετε πως ο κ. Μητσοτάκης μπόρεσε να εξασφαλίσει ένα οικονομικό πακέτο χρήσιμο στην πραγματική οικονομία της χώρας;

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην σύνοδο κορυφής ήταν απολύτως διακοσμητική. Πέρα όμως από την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κατώτερες των περιστάσεων, παρόλο που για πρώτη φορά έσπασε η νεοφιλελεύθερη ακαμψία και υιοθετήθηκε έστω και περιορισμένα η λογική της αμοιβαιοποίησης.

Η Ε.Ε θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε υπαρξιακά δίλημμα αν δεν πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις. Όσον αφορά το πακέτο, που δεν είναι 72 δισ. όπως ψευδώς είπε ο πρωθυπουργός αλλά 32, μένει να διευκρινιστούν αρκετά ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να συσχετισθεί με μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Από το φθινόπωρο θεωρείτε ότι οι πολίτες θα αισθανθούν τις συνέπειες της ύφεσης να ακουμπάνε την τσέπη τους; Και πως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση από την κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση συνειδητά δεν αξιοποίησε τις υφιστάμενες δυνατότητες για την στήριξη των εργαζόμενων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεται την κρίση ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης στην κατεύθυνση του οικονομικού μοντέλου που πρεσβεύει.

Μια οικονομία με συγκέντρωση ισχύος σε λίγους και με εκτεταμένη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Τα προβλήματα θα είναι μεγάλα για τους περισσότερους. Η έξοδος από την επερχόμενη βαθιά ύφεση προϋποθέτει τολμηρές επιλογές.

Η τουρκική επιθετικότητα τις τελευταίες μέρες έχει κορυφωθεί, με την ελληνική απάντηση να κινείται στα όρια μιας δυναμικής αντίδρασης. Αν ήσασταν εσείς σήμερα κυβέρνηση πως θα είχατε ενεργήσει;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα τι θα κάναμε σε μια ανάλογη περίπτωση οφείλουμε να πούμε τι θα έπρεπε να κάνουμε για να μην φθάσουμε έως εδώ. Η πολιτική των πατριωτικών κορωνών στο εσωτερικό και η διπλωματική αδράνεια στο εξωτερικό ενθάρρυνε την Τουρκική πλευρά. Το ζητούμενο της ειρηνικής επίλυσης των διαφόρων μας επιβάλει εγρήγορση και αντίστοιχη στρατηγική.

Έναν χρόνο μετά τις εκλογές η Ν.Δ. σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πού το αποδίδετε αυτό;

Η υγειονομική κρίση αντικειμενικά λειτούργησε υπέρ της κυβέρνησης ωστόσο τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά της. Σύντομα θα έχουμε μια εικόνα εντελώς διαφορετική για την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε ποια φάση βρίσκονται οι διεργασίες και πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα για τον μετασχηματισμό του κόμματος;

Η πορεία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε σε διάφορες φάσεις από το 2012 και έπειτα. Από τις τελευταίες εκλογές και μετά συνομολογήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη να αποτυπώσουμε όλη αυτή την πολύχρονη συμπόρευση των τελευταίων ετών και στον τίτλο και του κόμματός μας.

Μας απασχολεί το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής μας φυσιογνωμίας, πέρα από ψεύτικα διλήμματα που επιχείρησαν να θέσουν διάφοροι, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στο βασικό μας καθήκον, που είναι να αποτελέσουμε την Αριστερά της εποχής μας. Μιας Αριστεράς ικανής να αποτελεί την ραχοκοκαλιά του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Σε αυτά όλα θα απαντήσουμε στο επερχόμενο συνέδριό μας.