Πάνος Σκουρλέτης | Πολιτικός, πρώην Βουλευτης

Ξαναγράφουν την ιστορία των σκανδάλων, στήνουν ένα νέο σύστημα διαπλοκής

Σημεία από την ομιλία μου στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «Μένουμε Όρθιοι», στη Θεσσαλονίκη | 23/7/2020

–> Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας στην υπόθεση Novartis:

Η υπόθεση Novartis αποτελεί μια κλασική υπόθεση αντιστροφής της πραγματικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι δικαστές που ανέλαβαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αναζήτησή της αλήθειας διώκονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έστειλε την υπόθεση στη δικαιοσύνη καταγγέλλεται για σκευωρία. Έτσι οι πολίτες δεν θα μάθουν ποτέ ποιοι ευθύνονται για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Ποιες συνέργειες αναπτύχθηκαν, πολιτικές και άλλες, ώστε να υπάρξουν συνολικά αποτελέσματα υπέρ της εταιρείας, η οποία παραδέχθηκε την ενοχή της και θα καταβάλλει σημαντικές αποζημιώσεις.

–>Ξαναγράφουν την ιστορία των σκανδάλων, στήνουν ένα νέο σύστημα διαπλοκής:

Είναι σαφές ότι με αφορμή αυτή την υπόθεση θέλουν να ξαναγράψουν την πρόσφατη ιστορία των σκανδάλων του παλιού δικομματισμού και να δημιουργήσουν εκ νέου τους όρους μια νέας διαπλοκής. Ενδεικτικά παραδείγματα αυτού του σκηνικού είδαμε πολλά τελευταία και έχουμε ακόμη να μάθουμε πολλά:

· Με τη «λίστα Πέτσα» δόθηκαν 20 εκατ. ευρώ σε γνωστά και άγνωστα ΜΜΕ, με αδιευκρίνιστα κριτήρια αλλά ξεκάθαρες πολιτικές σκοπιμότητες, με στήριξη πολιτικών φίλων της ΝΔ, με τεράστιες ανισότητες στην κατανομή, με αποκλεισμούς. Όλα αυτά για να στηριχθούν όσοι «λιβανίζουν» την κυβέρνηση.

· Τα voucher «σκοιλ ελικικου» με τη «σφραγίδα» Βούρτση, που υποτίθεται ότι θα στήριζαν μέσα στην πανδημία το επιστημονικό δυναμικό, πρόσβαλαν τη νοημοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και των ίδιων των επιστημόνων. Και ακυρώθηκαν ακριβώς επειδή ο κόσμος αντέδρασε μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

· Οι απευθείας αναθέσεις εν μέσω πανδημίας και με την επίκλησή της, οδήγησε σε φαινόμενα ανάθεσης έργων σε εταιρείες λίγων ημερών ζωής ή με εντελώς διαφορετικά πεδία ενασχόλησης, μέχρι λίγο πριν την ανάληψη του έργου.

· Ο «μεγάλος περίπατος» της Αθήνας εξελίχθηκε σε έναν μεγάλο περίγελο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, με απευθείας παραγγελίες εξαιρετικά ακριβού εξοπλισμού, όπως ζαρντινιέρες, παγκάκια και άλλα αντικείμενα αδιευκρίνιστης ταυτότητας.

–> Απαιτείται άλλη πολιτική στην οικονομία, στην παραγωγή, στην υγεία και την Παιδεία:

Η πανδημία έπληξε τη χώρα σε μια στιγμή προκλητικής αμφισβήτησης του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση, η οποία προωθούσε τις συμπράξεις με ιδιώτες, για να κερδίσουν από τις ανεκτίμητες υποδομές του δημοσίου. Αντιμετωπίσαμε συλλογικά, ως κοινωνία, την υγειονομική πρόκληση, αλλά το σύστημα υγείας δεν θωρακίστηκε επαρκώς και στη βάση των νέων αναγκών. Στο πεδίο της οικονομίας, κάποιοι θεωρούν τη συνακόλουθη κρίση ως ευκαιρία για να «χωρίσει η ήρα από το στάρι» στην αγορά. Με την «ήρα» να θεωρούνται οι μικρές επιχειρήσεις, οι ατομικές, οι επαγγελματίες, αλλά και οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ύφεση, όμως, η οποία είχε ήδη εμφανιστεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, δεν είναι φυσικό φαινόμενο, καθώς εξαρτάται και από τα μέσα που χρησιμοποιούνται εναντίον της. Το βασικό συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι απαιτείται ισχυρή δημόσια παρέμβαση στην υγεία, στην παιδεία και στην οικονομία για την έξοδο από την κρίση:

· Η δική μας ριζοσπαστική προγραμματική πρόταση οφείλει να διατυπωθεί στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και να απαντά στην κλιματική κρίση. Έτσι θα «Μείνουμε Όρθιοι».

· Η υγειονομική κρίση ανέδειξε την υποβόσκουσα κρίση του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου που δεν μπορεί να απαντήσει στις νέες ανάγκες. Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν στη βάση της ανάγκης να βελτιωθεί η ζωή των ευρωπαίων πολιτών.

· Τα οικονομικά μέτρα, άμεσα και μακροπρόθεσμα, πρέπει να υποστηρίξουν το δίκτυο των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την αγοραστική δύναμη και τα εργασιακά δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

· Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι ιδιωτικοποιήσεις των Δικτύων της χώρας.

–> Κυβερνητική εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι:

Φαίνεται ότι η χειραγώγηση των ΜΜΕ και η ενίσχυση του αυταρχισμού δεν αρκούν για την κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τις συνέπειες της πολιτικής που εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Κι ενώ καλπάζουν η ύφεση, η ανεργία, η κακοπληρωμένη εργασία, σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι η ΝΔ πολιτεύεται με όρους πολιτικής τυμβωρυχίας, εργαλειοποιώντας τον πόνο των ανθρώπων για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αδιαφορώντας και για τις αντιφάσεις της, καθώς ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ανέδειξε, στην περίπτωση του Ματιού, τον επιβαρυντικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής για την σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου. Για τα εμπλεκόμενα στελέχη της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που συγκέντρωναν τα «πυρά» της ΝΔ, αλλά αναβαθμίστηκαν έπειτα από την ίδια.

–> Κι όμως, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν φτάνει τα 72 δισ. ευρώ, όπως λέει ο Κ. Μητσοτάκης:

Ο πρωθυπουργός διεκδικεί το πρώτο βραβείο του μεγαλύτερου ψεύτη. Έκανε τα 32 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης 72. Δεν θα μπορούσε, βεβαίως, να το ισχυριστεί με τόση άνεση αν δεν ήξερε πως υπάρχουν τα πρόθυμα συστημικά ΜΜΕ που προσπαθούν να πείσουν πως είναι έτσι. Δυστυχώς, η απόφαση απέχει πολύ από τις σημερινές ανάγκες, ενώ κινδυνεύουμε να συνδεθεί η οποία βοήθεια με μνημονικά προαπαιτούμενα. Η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για άλλη μια φορά μπήκε σε δεύτερη μοίρα, συμπαρασύροντας την ευρωπαϊκή προοπτική.

–> Η διεύρυνση του κόμματος είναι μια δεδομένη επιλογή διαρκούς επαναπροσέγγισης της κοινωνίας:

Απευθυνόμαστε κατά προτεραιότητα στους απογοητευμένους από τους σημερινούς όρους άσκησης της πολιτικής, αλλά και σε όσους απείχαν από τις τελευταίες εκλογές. Θέλουμε να εκφράσουμε τις νεότερες γενιές, να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα νέα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας. Το επερχόμενο Συνέδριο είναι μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για το πραγματικό περιεχόμενο της διεύρυνσης κι όχι για την ατζέντα που επιχειρούν να θέσουν τρίτοι, αναδεικνύοντας ανύπαρκτες αντιθέσεις και μεγέθη εσωκομματικού προβληματισμού που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, πλήττοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όλοι έχουμε συνομολογήσει την ανάγκη της διεύρυνσης, που ούτως ή άλλως την υπηρετήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ δυο φορές στην κυβέρνηση. Να δώσουμε λοιπόν ένα νέο περιεχόμενο σ’ αυτή, ικανό να εμπνέει τις νέες γενιές, που θα διαμορφώνει στην πράξη μια νέα σχέση με την πολιτική. Δύναμή μας είναι η ενότητα του χώρου μας μέσα από τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, που είναι πλούτος. Γιατί για εμάς η πολιτική σημαίνει περισσότερη συλλογικότητα, περισσότερη δημοκρατία και μεγαλύτερος ρόλος στα μέλη μας.

–> «Αγκάθι» το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που προσπαθούν να το ακυρώσουν

Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν είναι μια θεωρία ή κάποια αφηρημένη έννοια, έχει αποτελέσματα και μάλιστα μετρήσιμα. Αυτό το ηθικό πλεονέκτημα, είναι το αντίπαλο δέος, μια διαρκής απειλή για τα έργα και τις ημέρες τους. Η πρόσφατη επιστράτευση της λασπολογίας και των, πολλές φορές αμφιλεγόμενων, ηχογραφήσεων που ερμηνεύονται αυθαίρετα, επιδιώκει μια ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τις χειρότερες εκδοχές της δικής τους, κρατικοδίαιτης διαπλοκής. Ωστόσο, η ηθική διάσταση της πολιτικής μας πρέπει να επιβεβαιώνεται και να περιφρουρείται διαρκώς, με συγκεκριμένες πράξεις και έργα.

Σήμερα, μαζί με την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας πρότασης που θα αντανακλά τις ανάγκες και τις επιθυμίες του λαού, οφείλουμε να δώσουμε τις μάχες της κάθε μέρας, στην οικονομία και στα δικαιώματα. Απέναντί μας εκδηλώνεται μια «τέλεια καταιγίδα» που πλήττει συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως στην περίπτωση των διαδηλώσεων υπό αίρεση ή του αυταρχισμού που καλύπτεται ακόμη και στις πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις και αφορά τη νεολαία και τους εργαζόμενους. Αντιμετωπίζουμε μια δημοκρατική συρρίκνωση που απαιτεί αντανακλαστικά, συμμετοχή και τις αξίες της Αριστεράς, μαζί και το ηθικό της πλεονέκτημα, στην «πρώτη γραμμή».

–> Η κυβέρνηση ο μεγαλύτερος εχθρός της συνεννόησης στα εθνικά θέματα:

Στα εθνικά θέματα διανύουμε κρίσιμες ώρες, που απαιτούν ψυχραιμία. Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο, ότι δεν μπορείς να ζητάς εθνική συνεννόηση και την ίδια ώρα να οργανώνεις τον διχασμό και την εξόντωση των πολιτικών σου αντιπάλων. Πρόκειται για ακόμη μια αντίφαση που επιχειρείται να αμβλυνθεί με τη βοήθεια των ΜΜΕ.