Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Προληπτικός αυταρχισμός το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

📻 Σημεία από τη συνέντευξη «Στο Κόκκινο105,5» | Πέμπτη 9/7/2020

✔ Προληπτικός κυβερνητικός αυταρχισμός το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις:

«Στην επέτειο ενός έτους διακυβέρνησης της ΝΔ αποκαλύπτεται κάτι που αποτελεί θεμέλιο της πολιτικής παρουσίας της: όταν τα πράγματα έρχονται σε ένα οριακό σημείο και ετοιμάζονται να ξεδιπλώσουν το σύνολο των προτάσεών τους, που καταφανώς έχουν αντικοινωνική διάσταση, τότε, για άλλη μια φορά, επιστρατεύεται ο αυταρχισμός. Πρόκειται για ένα προληπτικό νομοσχέδιο, απαγόρευσης ενός συνταγματικού δικαιώματος, μπροστά σε αυτά τα οποία έρχονται. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό από τον νεοφιλελεύθερο χώρο. Ο νεοφιλελευθερισμός, κάθε φορά που επιχειρούσε να προωθήσει τις δικές του διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις επιστράτευε τέτοιου είδους αυταρχικές πολιτικές. Και προφανώς αυτό θα είναι πιο έντονο απέναντι στη νεολαία και απέναντι στους εργαζόμενους. Αυτούς που θεωρεί “συνήθεις ύποπτους”. Βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη στιγμή».

✔ Ραντεβού σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος:

«Η σημερινή συγκέντρωση δεν θα είναι η μόνη φωνή διαμαρτυρίας απέναντι σε αυτό τον κατάφωρα αντιδημοκρατικό νόμο. Να είστε βέβαιοι ότι μέσα στην ίδια τη ζωή η στάση μας θα είναι τέτοια ώστε να καταστήσει, σε κάθε περίπτωση, ανενεργό τον επερχόμενο νόμο. Αυτός ο νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί».

✔ Θα μιλούν για “μπαχαλάκηδες” και θα έχουν απέναντι την κοινωνία:

«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι θα προκαλέσει συγκρούσεις το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά προτιμά αυτού του είδους τις συγκρούσεις από αυτές που θα έχουν ως αντικείμενο, ως πεδίο αντιπαράθεσης, τα πραγματικά προβλήματα. Θα βάλει μπρος, για άλλη μια φορά, προφανώς με τη βοήθεια όλου του μιντιακού συστήματος που την στηρίζει, την υπόθεση του κοινωνικού αυτοματισμού. Θα μας ξαναμιλήσουν για επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας που δεν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους επειδή κλείνουν οι δρόμοι, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επιχειρήσεις πάνε να κλείσουν οριστικά λόγω της οικονομικής κατάστασης. Θα μας ξαναμιλήσουν για ανομία, για “μπαχαλάκηδες”. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν θα μιλάμε για ορισμένες δεκάδες ατόμων τα οποία μπορεί να πράττουν με βάση το κέφι τους, αλλά θα πρόκειται για μια κοινωνία η οποία αντιδρά μπροστά σε αυτό το οποίο ζει και έρχεται».

✔ Το ΚΙΝΑΛ συμπαρατάσσεται με την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή:

«Η στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομίζω ότι είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική ταυτόχρονα, για το ποιες είναι, ποιες έχει αποφασίσει να είναι, οι σχέσεις του με τη ΝΔ. Δυστυχώς, για πάρα πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του, σε μια κρίσιμη στιγμή επιλέγει την πολιτική της συμπαράταξης με την κυβέρνηση. Το έχει ξανακάνει και παλαιότερα, στα ζητήματα του εκλογικού νόμου. Αλλά αυτές είναι οι στιγμές που κρίνουν τον χαρακτήρα, τον προσανατολισμό, τη στρατηγική ενός κόμματος και όχι όσα μπορεί να λέει ανέξοδα υψώνοντας αντιπολιτευτικές κορώνες. […] Δυστυχώς, σε μια κρίσιμη στιγμή που για την κοινωνία, για τον λαϊκό κόσμο, υπάρχει η ανάγκη της συμπαράταξης του μέγιστου των προοδευτικών δυνάμεων, επιλέγει να στηρίξει, να βάλει πλάτη στη ΝΔ».

✔Η λίστα Πέτσα – Μητσοτάκη παραπέμπει σε μια προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ στον καιρό της πανδημίας:

«Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε ένα ενεργό σκάνδαλο που αφορά τον πυρήνα της ενημέρωσης, κατ’ επέκταση της ίδιας της δημοκρατίας. Είναι μια υπόθεση διαπλοκής και προσπάθειας χειραγώγησης στον καιρό της πανδημίας. Αυτό τον τίτλο θα έβαζε κάποιος σε αυτό που συνέβη με τη λίστα Πέτσα – Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από σχεδόν τρεις μήνες πίεσης για να μάθουμε τους όρους, τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν αυτά τα χρήματα, χώρια όσα δίνονται μέσα από τα διαφημιστικά πακέτα των διαφόρων ΔΕΚΟ και επιχειρήσεων που διοικούνται από ανθρώπους διορισμένους εκ μέρους της κυβέρνησης, ποτέ δεν μάθαμε τη λογική και τα κριτήρια».

✔ Για τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού ή εκλογών:

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι “ανοιχτά”, πάνω στο τραπέζι. Υπάρχουν επιχειρήματα και για το ένα και για το άλλο, επιχειρήματα που αφορούν την κυβέρνηση και όχι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Όλο αυτό το οποίο βλέπουμε να διαμορφώνεται ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη σημερινή πολιτική συγκυρία θυμίζει προετοιμασία προκήρυξης εκλογών. Από εκεί και έπειτα, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν φαντάζομαι να έχει αποφασίσει, απλώς θέλει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εμείς οφείλουμε, αντί να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις βουλές του πρωθυπουργού, να αναδεικνύουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε μπροστά μας και δυστυχώς, για άλλη μια φορά, θα οδηγήσουν σε δύσκολες καταστάσεις την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Θα μιλήσουμε λοιπόν για τα πράγματα έτσι όπως είναι, για αυτά τα οποία έρχονται και ταυτόχρονα θα πρέπει να αποτελέσουμε την ασπίδα όλων αυτών που θίγονται, διότι αυτή είναι η βασική εντολή που έχουμε πάρει και στις τελευταίες εκλογές. Πως θα γίνουμε καλύτεροι, πως θα ξαναποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, πως θα ανατρέψουμε τους συσχετισμούς και αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα».