Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Οι κοινωνικοί αγώνες δεν αδειοδοτούνται. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα το οποίο πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα. Και καλό θα είναι, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, να βγάλετε τα σωστά συμπεράσματα από την ίδια την Ιστορία. Δεν φαντάζομαι να νομίζετε ότι στις μεγάλες στιγμές των κοινωνικών αγώνων προηγήθηκε μια διαδικασία αδειοδότησης; Φαντάζεστε ότι οι νέες και οι νέοι του Μάη του ‘68 ζήτησαν άδεια; Φαντάζεστε ότι αυτοί που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στις απαγορευμένες Μαραθώνιες πορείες υπέρ της ειρήνης, ζήτησαν άδεια; Ζήτησαν άδεια όσοι αγρότες συμμετείχαν -μια και υπήρξε και μία αναφορά στον προηγούμενο αιώνα- το 1910 στην εξέγερση του Κιλελέρ; Ζήτησαν άδεια όσοι συμμετείχαν στις τελευταίες, μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις των πλατειών, που δημιούργησαν τους όρους της ανατροπής του δικομματισμού; Όχι. Τη λιτότητα ήθελαν να ανατρέψουν και το κατάφεραν, το 2015, να πετύχουν τη μεγάλη ανατροπή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μας εκπλήσσει πως στα γενέθλια του ενός έτους διακυβέρνησης της ΝΔ, επιλέξατε να κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας. Το πιο αυταρχικό νομοσχέδιο, το οποίο χτυπάει τον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων. Μας είχατε προϊδεάσει, σας γνωρίζουμε, ότι έχετε μια περιορισμένη αντίληψη για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Το κάνατε τους προηγούμενους μήνες, όταν επιχειρήσατε και πετύχατε να ψαλιδίσετε τις Συλλογικές Συμβάσεις, δηλαδή την αυτόνομη συλλογική διαπραγμάτευση, αυτό που κατοχυρώνει τη δημοκρατία στους χώρους της εργασίας. Το επιχειρείτε καθημερινά τώρα, στις μέρες μας, στο πλαίσιο ενός ενεργού σκανδάλου, που είναι τα 20 εκατομμύρια χωρίς κριτήρια που τα δίνετε στους πρόθυμους για να στηρίξουν την πολιτική σας. Και τώρα ερχόμαστε στην αναβάθμιση του αυταρχισμού. Πάμε σε ένα ανώτερο πεδίο. Χτυπάμε το ίδιο το Σύνταγμα ευθέως. Και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Κυρίες και συνάδελφοι, μιλήσατε για τον ριζοσπαστισμό. Αυτό δεν είναι μια καινούργια ορολογία για την Ευρώπη. Είναι όμως κάτι καινούργιο να εισαγάγεται στην ελληνική νομοθεσία. Βεβαίως, μια και αναφερθήκατε στην πρόσφατη ιστορία της Μεταπολίτευσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ριζοσπαστισμός της νέας γενιάς και όλος αυτός ο ριζοσπαστισμός που επωάστηκε ενάντια στη χούντα, ήταν αυτός που έβαλε το αποτύπωμά του σε όλα τα θεσμικά πλαίσια που υπήρχαν μετά τη Μεταπολίτευση και υπήρξαν αντίστοιχες δημοκρατικές τομές. Αυτές που εσείς, σήμερα, θέλετε να ψαλιδίσετε. Φοβάμαι ότι αυτή η ανάγνωση της Ιστορίας σας κάνει να υιοθετείτε το αφήγημα του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη, οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς της Μεταπολίτευσης. Διότι η Αριστερά, βεβαίως, δεν δικαιώθηκε πολιτικά, αλλά μπόρεσε και έβαλε το αποτύπωμά της σε μια σειρά δημοκρατικές κατακτήσεις και αυτό σας ενοχλεί. Σας ενοχλεί, διότι ως αυθεντικοί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, γνωρίζετε καλά ότι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός είναι ο δίδυμος αδελφός του αυταρχισμού και αυτό κανείς μπορεί να το διαπιστώσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, αρχές της δεκαετίας του ’90, όπου παντού στην Ευρώπη η νεοφιλελεύθερη επέλαση πήγε χέρι-χέρι με τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών. Όταν βγαίνει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, πριν από δύο μέρες, στους Financial Times και μιλάει για μια εκούσια μνημονιακή πολιτική και για μεταρρυθμίσεις που «ξέμειναν» από το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, που εθελοντικά θα τις εφαρμόσει, γνωρίζει ότι θα υπάρχει κοινωνική αντίδραση. Πραγματικά, αυτό που κάνετε τώρα είναι να σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες. Δυστυχώς αυτός ο τόπος γνώρισε άσχημες στιγμές.

Με αυτή την ρύθμιση δεν χτυπάτε ευθέως μόνο τους κοινωνικούς αγώνες, δεν περιορίζετε μόνο το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, δημιουργείτε και μια γενικευμένη κατάσταση, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει τον κάθε είδους αυταρχισμό και την καταστολή. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι γεγονότα που αμαύρωσαν τις προηγούμενες δεκαετίες τον τόπο μας, στυγνές δολοφονίες, του Κουμή και της Κανελλόπουλου, του Καλτεζά, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μπορεί να τις ξανασυναντήσουμε και θα είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι νομίζω ότι πρέπει αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί. Γνωρίζουμε ότι δεν θα το κάνετε. Διότι είστε συνεπείς προς μια βαθιά αντιδημοκρατική και αυταρχική αντίληψη. Ωστόσο, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι εμείς ως χώρος, εμείς ως αριστεροί, εμείς όλοι όσοι υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Μας το επιβάλλει η δημοκρατική μας συνείδηση, μας το επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, θα υπερασπιστούμε τις ελευθερίες, θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα.

Σας ευχαριστώ.