Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Στήριξη τώρα των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη.

«Το πρόσφατο περιστατικό λιποθυμίας ενός μικρού παιδιού στη Ρόδο φέρνει στη μνήμη άλλες εποχές και καταστάσεις. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θέσπισε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, εφάρμοσε δωρεάν ζεστά σχολικά γεύματα σε 185.000 μαθητές δημοτικών, αύξησε το οικογενειακό επίδομα Α21 κατά 250 εκατ. ευρώ, δημιούργησε το ταμείο επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος για δικαιούχους ΚΟΤ κ.α. επιτρέπει σήμερα να μην έχουν πάρει διαστάσεις άμεσης ανθρωπιστικής κρίσης τέτοια περιστατικά.

Όλα δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο μπροστά μας, όπως επιβεβαιώνει και η χθεσινή εκτίμηση του κ. Σταϊκούρα για 16% ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι υλοποιούνται ικανές και στοχευμένες δράσεις υποστήριξης του πληθυσμού, τα ερωτήματα είναι εύλογα και υπαρκτά ως προς το είδος και την επάρκεια των μέτρων στήριξης των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη, των πιο ευάλωτων. Πολύ περισσότερο που κρίνονται από ανεπαρκείς έως και επιζήμιες συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης, ακόμη και απέναντι σε αυτούς που εργάζονται ή που προσπαθούν να κρατήσουν σε λειτουργία την επιχείρησή τους.

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, θα ενισχυθούν; Οι δήμοι, που έχουν εικόνα για οικογένειες που απειλούνται από την ανέχεια, θα υποστηριχθούν προκειμένου να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια εκεί που πρέπει; Όλοι γνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο τους την περίοδο που η χώρα ήταν αντιμέτωπη με φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης. Το μέτρο επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος με κάλυψη των χρεών ευάλωτων νοικοκυριών, θα ενεργοποιηθεί επιτέλους και θα επεκταθεί χρονικά και εισοδηματικά; Ποια είναι η κατάσταση με τα σχολικά γεύματα, μετά και τα φαινόμενα διακοπής της χορήγησής τους, μάλιστα από την αρχή του έτους; Θα ληφθούν μέτρα για τη συνέχιση της παροχής τους στους μαθητές τους επόμενους μήνες; Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα, καθώς οι νέες συνθήκες δεν επιτρέπεται να αγνοούνται. Η συμβολή των υφιστάμενων δομών στήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες είτε δημιουργήθηκαν, είτε υποστηρίχθηκαν με ευλάβεια από το 2015 και έπειτα, ήταν καθοριστική. Σε αυτές τις νέες συνθήκες, η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή της οικονομικής εξαθλίωσης πολλών οικογενειών; Το “καμπανάκι χτύπησε ήδη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” μια αναλυτική πρόταση για “εισόδημα έκτακτης ανάγκης” τους επόμενους μήνες, ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα: να δίνονται 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Με συνολική δαπάνη 3,5 δισ. ευρώ για 4 εκατ. ανθρώπους, για 1,9 εκατ. νοικοκυριά, άνεργους επιδοτούμενους και μη, εργαζόμενους με εργόσημο, μπλοκάκι, εποχικούς, αγρότες, ΑΜΕΑ, καλλιτέχνες, αλλά και πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Εκτός από αυτές τις ειδικές προτάσεις, έχουμε σταθεί απέναντι στο μέτρο της πριμοδότησης της «ελαστικής» εργασίας με μείωση μισθών και της πολιτικής που αυξάνει την ανεργία, αρνούμενη να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις ΜμΕ επιχειρήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Πρέπει και μπορούμε να μείνουμε όρθιοι. Αυτή είναι η δική μας επιλογή».