Ο υποκριτής και ο αναξιόπιστος
Με τη σημερινή του τοποθέτηση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε, ως συνέχεια των αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με πελατειακές λογικές και ψέματα στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αρχικά, υπέσκαψαν τη χρηματοδότηση των δράσεων/έργων του προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι», τακτική που συνεχίζεται για τα δρομολογημένα και ενταγμένα έργα.
Στη συνέχεια λοιδόρησαν τον «ΦιλόΔημο Ι» μιλώντας για δήθεν έλλειψη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, (ισχύει ότι χρησιμοποιούν την ίδια χρηματοδοτική σύμβαση;).
Έπειτα διέγραψαν τον «ΦιλόΔημο Ι» και θέσπισαν ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το όνομα «Αντώνης Τρίτσης».
Κι έφτασαν, τελικά, στην ουσία: αντί για τα γνωστά σε όλους τους ΟΤΑ, αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης έργων για χρηματοδότηση από τον «ΦιλόΔημο Ι», φρόντισαν να θεσπίσουν διαδικασία αξιολόγησης με κυρίαρχο τον ρόλο του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών, με όρους αδιαφάνειας, εμπλοκής ιδιωτών και πελατειακής λογικής.
Ο «ΦιλόΔημος Ι», αποτέλεσε ένα πρόγραμμα εξαιρετικής απόδοσης που βοήθησε τους ΟΤΑ εκεί που είχαν ανάγκη. Εγκρίθηκαν και δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Τα κριτήρια ήταν αντικειμενικά, κοινά και η διαδικασία έγκρισης βασιζόταν σε αυτά, χωρίς να κάνει καμία άλλη διάκριση.
Τα όσα ακούστηκαν και σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα που λειτουργεί σε αντίθεση με το προηγούμενο συνιστούν μια «εμβληματική» διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μια «καινοτομία» στο πεδίο της υπονόμευσης ενός εργαλείου χρηματοδότησης που έγινε θετικά αποδεκτό από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης. Μια υπέρμετρη «ευελιξία» στο πεδίο της πελατειακής αντίληψης και του νεοφιλελεύθερου κυνισμού. Μια δυσοίωνη «προοπτική», η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο να απορριφθούν στη συνέχεια έργα ζωτικής σημασίας που είχαν μείνει επί χρόνια στα αζήτητα.
Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ και με δημοπρατημένα έργα εκατοντάδων εκατ. ευρώ, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης», ώστε στο μέλλον να εγγραφούν στις «επιτυχίες» της κυβέρνησης της ΝΔ, ο «ΦιλόΔημος Ι» καταρρίπτει στην πράξη τα κυβερνητικά fake news.
Καμία «δικαιοσύνη», λοιπόν. Καμία «πρόσβαση όλων», ενώ και η έννοια του «αδιάβλητου» έχει ήδη απαξιωθεί από τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Όσο για τα «461 έργα που ήταν ώριμα αλλά έμειναν χωρίς χρηματοδότηση», αυτό είναι μια περίτρανη παραδοχή των επιδόσεων του «ΦιλόΔημου Ι» ως προς το σχεδιασμό και την προώθηση των έργων. Το σκέλος των προβλημάτων χρηματοδότησης αποτελεί τη συμβολή της κυβέρνησης της ΝΔ στην υλοποίηση των έργων και θα ήταν καλύτερο να επιλέξει την αυτοκριτική.
Ο «ΦιλόΔημος Ι» ήταν μια μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έγινε γνωστή και σεβαστή σε όλη την Ελλάδα, στηρίζοντας την ΤΑ σε μια κρίσιμη φάση. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να αρκεστεί στα εύσημα της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας. Οι συνέπειες, δυστυχώς, θα βαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες.