Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Η κυβέρνηση έδωσε ραντεβού με την ύφεση απ’ το ’19, η πολιτική της οδηγεί σε «λουκέτα» και απολύσεις

📺 Σημεία από τη συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 | 16/6/2020

● «Μαύρη» Δευτέρα χθες για τους εργαζόμενους:

«Χθες ήταν, κυριολεκτικά, μια “μαύρη” Δευτέρα για τον κόσμο της εργασίας. Διότι από χθες, με την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, μειώθηκε κατά 20% ο μισθός αυτών που έχουν εργασία, με το δικαίωμα που δόθηκε στους επιχειρηματίες να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους κατά το 50% του προβλεπόμενου ωραρίου και ο εργοδότης να έχει την υποχρέωση καταβολής μόνο του 50% του μισθού, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται κατά 60% από το κράτος. Αυτό σημαίνει στην πράξη, 20% μείωση. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής της αδράνειας της κυβέρνησης. Γιατί το λέω; Γιατί κάνει τα λιγότερα δυνατά. Είναι πολιτική επιλογή. Δεν είναι αδρανής επειδή “τα έχει χάσει” απέναντι στην κατάσταση η οποία αντικειμενικά είναι δύσκολη».

● Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε «ραντεβού με την ύφεση», ήδη από το 2019:

«Η εκλογή της συνέπεσε με ένα “ραντεβού με την ύφεση”. Κι αυτό αποδεικνύεται, διότι το τελευταίο τρίμηνο του ’19, η χώρα, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ξανασυναντήθηκε με την ύφεση. Είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης για την ελληνική οικονομία, από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες. Το ίδιο επαναλήφθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και αυτό, βεβαίως, δεν αφορά το λοκντάουν με τις καταστρεπτικές του επιπτώσεις».

● Αφήνουν την αγορά να ισορροπήσει μόνη της, μια επιλογή αδράνειας, λουκέτων και απολύσεων:

«”Αφήστε την αγορά να ισορροπήσει μόνη της”. Αυτό σημαίνει λουκέτα, απολύσεις και διευκολύνει, με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις, να συντελεστεί τελικά μια αναδιάρθρωση στο χώρο της εργασίας, έτσι ώστε ενδεχομένως να φτάσουμε, αν αφήσουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα, το 90% των εργαζομένων να απασχολείται με ανασφαλείς, “ελαστικές” σχέσεις. […] Δεν κάνει κάτι για να περιορίσει το βάθος και το εύρος της ύφεσης. Ουσιαστικά λειτουργεί για τις μεγάλες αλυσίδες, για τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους θεωρώντας ότι έτσι αυτές οι “υγιείς” επιχειρήσεις θα επιβιώσουν στην εναπομείνασα μικρότερη αγορά και έτσι θα επανέλθει η ανάπτυξη. […] Πρόκειται για μια ιδεολογική, πολιτική και οικονομική επιλογή».

● Η πρότασή μας προβλέπει άμεση στήριξη των ΜμΕ και του εργατικού εισοδήματος:

«Εμείς έχουμε ήδη πει τι θα κάναμε. Το παρουσιάσαμε αναλυτικά, κοστολογημένο το πρόγραμμά μας. […] Από τα 37 δισ. ευρώ υπάρχει η δυνατότητα 3 δισ. ευρώ άμεσης, μη επιστρεπτέας, ενίσχυσης προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η δυνατότητα να υπάρξει έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης, ανάγκης το έχουμε πει εμείς, προς όλους αυτούς που απολύθηκαν, μειώθηκαν οι ώρες εργασίας τους, είναι άνεργοι. […] Είναι 24 δισεκατομμύρια, αφού αφαιρέσουμε αυτά τα οποία οφείλουμε στους δανειστές μας. Είμαστε η μοναδική χώρα που χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση των δανείων της για τα επόμενα τρία χρόνια. Εμείς παραλάβαμε άδεια ταμεία, το ’15 δεν υπήρχε τίποτα από αυτά. […] Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει η κ. Μπακογιάννη και η κυβέρνηση, γιατί εξασφαλίσαμε χαμηλότοκο δανεισμό. Εμείς, όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση, δανειζόμασταν στα ύψη και δεν μπορούσαμε και να δανειστούμε λόγω της πολιτικής της χρεοκοπίας. Αυτές είναι οι μεγάλες αλήθειες».

● Προτείναμε 700 εκατομμύρια ευρώ για τον εσωτερικό τουρισμό:

«Μιλάμε για 700 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του τουρισμού. Δεν είναι τα πάντα ωραίες φωτογραφίες στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης το οποίο είναι καταπληκτικό από μόνο του. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν το εφηύρε η σημερινή κυβέρνηση, υπήρχε και πριν από τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό. Τα 34 χιλιάδες ευρώ που στοίχισε προχτές εκεί αυτή η φιέστα, δεν αρκούν».

● Έργο ΣΥΡΙΖΑ το νοσοκομείο στη Σαντορίνη:

«Στη Σαντορίνη πήγατε σε νοσοκομείο που είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, φωνάζουμε τους τουρίστες επειδή υπήρχε ένας διευθυντής ο οποίος είχε βουλκανιζατέρ, όπως λέγατε. Αυτός έστησε εκεί πέρα το νοσοκομείο. Πέστε ένα ευχαριστώ και γι’ αυτό. Και ένα ευχαριστώ στους προηγούμενους υπουργούς Υγείας, οι οποίοι φρόντισαν στην Σαντορίνη να κάνουν ένα αξιόπιστο νοσοκομείο. Εσείς κλείσατε 10 μονάδες το ‘14».

● Μέγα πολιτικό σκάνδαλο τα 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ με αδιαφάνεια, επιχειρείται η χειραγώγηση της κοινής γνώμης:

«Πρόκειται για μέγα πολιτικό σκάνδαλο, διότι είναι 20 εκατ. ευρώ αδιαφανώς κατανεμημένα, την ίδια στιγμή που είναι υποχρέωση του υπουργού και του έχει ζητηθεί να καταθέσει τα αντίστοιχα έγγραφα. […] Καταρχάς, δόθηκαν σε πατσαβουροσάιτ. Σε site στα οποία ήταν διάφοροι αποτυχόντες πολιτικοί της ΝΔ, οι οποίοι είχαν φτιάξει ένα site και ξαφνικά βρέθηκαν με κάποιες χιλιάδες ευρώ ενίσχυση. Που δεν είχαν ούτε μία ανάρτηση. […] Επιχειρείται να φτιαχτεί ένα δίκτυο στημένων, κατευθυνόμενων Μέσων, με αδιαφανείς τρόπους, με προφανή σκοπό αυτό που είδαμε να γίνεται και σε άλλες περιόδους -και τώρα γίνεται μέσα στις συνθήκες της πανδημίας με τις αδιαφανείς αναθέσεις και ενισχύσεις- να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη».

● Χρειάζεται σχέδιο για τα ελληνοτουρκικά θέματα, τώρα απαντάμε στις κινήσεις της Τουρκίας:

«Χρειάζεται σχέδιο, έτσι ώστε να μην παρακολουθούμε απλά τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς κι εδώ πραγματικά υπάρχουν διάφορα ερωτήματα. Παίρνει η χώρα μας τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να διαμορφώσει καταστάσεις αξιοποιώντας διεθνή ερείσματα, διπλωματικά όπλα, για να μπορέσουμε, για οποιεσδήποτε εκκρεμότητες, να πετύχουμε μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή κα προφανώς υπέρ και των δικών μας ιδιαίτερων συμφερόντων; Πολύ αμφιβάλω. Η κυβέρνηση είναι δέσμια μιας εσωτερικής ρητορικής η οποία υπερθεματίζει, ανεβάζει τους τόνους, αλλά από την άλλη δεν βλέπω συγκεκριμένο σχέδιο».