Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Απαράδεκτα σχέδια ιδιωτικοποίησης των Δικτύων του νερού και της ενέργειας εν μέσω ύφεσης

📺 Σημεία από τη συνέντευξη στην εκπομπή «…από τις έξι» της ΕΡΤ1

▶ Η κυβερνητική πολιτική θα επιδεινώσει τις συνέπειες της ύφεσης για εργαζόμενους, μεσαία στρώματα και ΜμΕ επιχειρήσεις:

«Σφρίγος και (ταυτόχρονα) ύφεση στην οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει. Μετά από χρόνια ξαναμπήκαμε στην πορεία της ύφεσης. Και, δυστυχώς, αυτή η ύφεση δεν αφορά μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπου υπάρχει η δικαιολογία -για ένα δεκαπενθήμερο και μόνο- του lockdown. Η ύφεση προϋπήρχε, αφορά και το τελευταίο τρίμηνο του ’19. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγεγραμμένες ύφεσης στις 27 Ευρωπαϊκές χώρες το είχε η Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του ’19, όταν παραλάβετε μια ανάπτυξη που το πρώτο εξάμηνο “έτρεχε” με 2,8%. Εδώ έχουμε μία ματαίωση των προσδοκιών του κόσμου και μια αποτυχία, από τότε που αναλάβατε, να μπορέσετε να θέσετε σε μια τροχιά σταθεροποίησης και περαιτέρω ανάκαμψης -όπως το είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- την οικονομία. Όλα αυτά τα μεγάλα λόγια που λέγατε προεκλογικά περί 4% ανάπτυξη, για επενδύσεις που θα έρχονταν και δεν έχουν έρθει, έχουν συνοδευτεί από μία πορεία προς την ύφεση η οποία δυστυχώς λόγω κορονοϊού -δεν σας το χρεώνω αυτό, αλίμονο- θα μας οδηγήσει σε ένα νέο υφεσιακό σοκ. Με τα μέτρα που δεν λαμβάνετε, ουσιαστικά δίνετε στην κατάσταση μια ώθηση να πάει ακόμη πιο κάτω. Αυτό συνάδει με την αντίληψη που έχετε για την οικονομία, διότι θεωρείτε μία ευκαιρία αναδιάρθρωσης αυτό με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, αυτή τη νέα ύφεση, για να ξεσκαρτάρετε τους πιο “αδύναμους κρίκους”, τα μεσαία στρώματα, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

▶ Αν δεν υπήρχαν τα 37 δισ. ευρώ, δεν θα ήταν εφικτά τα υφιστάμενα επιτόκια δανεισμού της χώρας:

«Με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ δανείζεστε σήμερα. Πέστε ένα ευχαριστώ στον ελληνικό λαό και δευτερευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ. Να αναγνωρίσετε τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, για να δανείζεστε σήμερα εσείς χαμηλότοκα».

▶ Ιδιωτικοποιήσεις Δικτύων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, παρά την μονοπωλιακή τους θέση:

«Βλέπουμε να προχωρεί ένα απαράδεκτο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των Δικτύων εις βάρος του εθνικού συμφέροντος, είτε αυτό αφορά το νερό, μέσω του ΣΔΙΤ που προωθείται για την ΕΥΔΑΠ, είτε αφορά το φυσικό αέριο, είτε αφορά τα Δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι το όραμα που έχετε για την οικονομία; Εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος; Σήμερα ο κ. Χατζηδάκης πάει στην Κρήτη να υπογράψει για έναν αγωγό ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Αττική και στην Κρήτη. Το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ευρώπη το κάνει ο δημόσιος ΑΔΜΗΕ, τον οποίο θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε και που κατάφερε η κυβέρνησή μας να τον διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο. Ποιος είναι ο λόγος να τον παραδώσετε σε ιδιώτες; Μια κερδοφόρα επιχείρηση, με στρατηγικό επενδυτή, υπό δημόσιο έλεγχο, σφριγηλή, με κέρδη. Για ποιο λόγο; Διότι είστε εμμονικοί, δογματικοί και θέλετε να εξυπηρετείτε ιδιωτικά συμφέροντα».

▶ Οι κυβερνητικές επιλογές σε τομείς όπως η οικονομία και η παιδεία, δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης:

«Στα θέματα της παιδείας, με αυτό το αναχρονιστικό σχέδιο νόμου, που θα γίνει νόμος κατά πάσα πιθανότητα, δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Μας γυρίζει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Ή στα ζητήματα της οικονομίας, τι συνεννόηση να υπάρξει; Εδώ υπάρχουν αποκλίνουσες λογικές και πρακτικές οι οποίες τελικά -αναφέρομαι στα μέτρα της κυβέρνησης- επιταχύνουν τη διαφαινόμενη ύφεση. Δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Παρακολουθεί παθητικά. Εκεί δεν υπάρχει συνεννόηση».

▶ Αναχρονιστικό το νομοσχέδιο για την παιδεία:

«Γιατί λέω για αναχρονισμό στην παιδεία; Όταν επανερχόμαστε στα ζητήματα της διαγωγής στο απολυτήριο, που συνοδεύουν παιδιά 16 και 17 ετών για όλη την υπόλοιπη ζωή τους, αυτό είναι εκσυγχρονισμός; Όταν αντικαθιστάτε την κοινωνιολογία με τα λατινικά; Είναι (η κοινωνιολογία ) εις βάρος μιας σύγχρονης αντίληψης της εκπαίδευσης; Όταν αυξάνετε τον αριθμό των μαθητών μέσα στις τάξεις, που τον είχαμε μειώσει, για ποιο λόγο το κάνετε; Γιατί θέλετε να διορίσετε λιγότερους εκπαιδευτικούς; Επαναφέρετε την τράπεζα θεμάτων, μια αποτυχημένη πρακτική και ουσιαστικά δουλεύετε για τους ιδιώτες σχολάρχες».

▶ Η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση:

«Είναι ένα σωστό βήμα σε μία σωστή κατεύθυνση. Μία κατεύθυνση η οποία, ούτως ή άλλως, αποτελούσε και δική μας επιλογή, είχε γίνει μια ολόκληρη προεργασία μέσα από συνομιλίες με την Ιταλία για τη διαμόρφωση της ΑΟΖ. Αυτό πρέπει να συμπληρωθεί με αντίστοιχες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν και με άλλες χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Αλβανία. Από εκεί και πέρα, λεπτομέρειες, επιμέρους κριτικές που μπορεί να γίνουν σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας, έχουν την αξία τους, θα το δούμε, αλλά σημασία έχει ότι είναι κάτι το οποίο είχε ωριμάσει, είχε ξεκινήσει και γίνεται».

▶ Έχει σημασία τι θέλουμε εμείς σε ό,τι αφορά την Τουρκία:

«Η Τουρκία, λόγω της θέσης της, του μεγέθους της, αποτελεί μια περιφερειακή δύναμη την οποία δεν πρέπει να την υποτιμούμε, αλλά και να μην την υπερτιμούμε. Χρειάζεται μια στρατηγική υπεύθυνη, συστηματική, χωρίς αλαλαγμούς, χωρίς “κορώνες” κάθε είδους που να αποσκοπούν στη δημιουργία εσωτερικών εντυπώσεων. Χρειάζονται αποφασιστικά βήματα που να ενισχύουν τη θέση μας και να διευκολύνουν την υπόθεση του διαλόγου και της ειρήνης στην περιοχή. […] Αυτό που έχει σημασία είναι τι θέλουμε εμείς. Κι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε μια δύναμη η οποία απλά και μόνο παρακολουθεί τις κινήσεις του αντιπάλου. Κατά τη γνώμη μου, όπως σας είπα και πριν, χρειάζεται να έχουμε μια στρατηγική που να εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Με έναν συστηματικό τρόπο να προσπαθεί να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε. Ποια είναι αυτά; Διπλωματικά μέσα. Το γεγονός ότι εμείς είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να το αφήνουμε στην άκρη. Είχαμε πετύχει σε κάποια παλαιότερη Σύνοδο κορυφής να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, σε σχέση με την στάση της στα θέματα της Κύπρου. Με τις έρευνες που είχε κάνει στη θαλάσσια περιοχή κυπριακών συμφερόντων. Αυτά έμειναν ανενεργά».

▶ Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές:

«Ο ρόλος της Τουρκίας στα ζητήματα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, εκ των πραγμάτων, είναι πάρα πολύ σημαντικός. Εμείς δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην πολιτική ότι θα αποτελέσουμε την ασπίδα της Ευρώπης απέναντι σε αυτές τις ροές και στο οποιοδήποτε σχέδιο εργαλειοποίησης του ζητήματος εκ μέρους του Ερντογάν και της Τουρκίας. Εμείς πρέπει να αποσκοπούμε στο να υπάρξει μία νέα συμφωνία -όπως είχε υπάρξει και την είχε πετύχει η δική μας κυβέρνηση- η οποία για ένα πολύ μεγάλο διάστημα μπόρεσε και αντιμετώπισε το θέμα με ένα σχετικά αποτελεσματικό τρόπο. […] Ταυτόχρονα, στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είσαι συμβατός και με το διεθνές δίκαιο και με τα ζητήματα της προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών. Δεν φταίνε σε τίποτα αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, οι κατατρεγμένοι άνθρωποι, να αποτελούν τα θύματα ανταγωνισμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη».