Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, στη Βουλή επεσήμανα ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ή να έχει απομακρυνθεί από τη θέση του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά το σκάνδαλο των voucher τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες και απάντησα στους προκλητικούς και αυθαίρετους ισχυρισμούς του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τοποθετήσεις μου κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα: «Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, από τη συνέχιση της δραστηριότητας των εξορύξεων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Αθήνα, 9 Απριλίου 2020

Επίκαιρη ερώτηση

Προς  τον κ. υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, από τη συνέχιση της δραστηριότητας των εξορύξεων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής»

Ήδη από την κήρυξη της πανδημίας του ιού COVID-19 από τον Π.Ο.Υ. και αρκετά έγκαιρα, σε σχέση με άλλες χώρες, η κυβέρνηση προχώρησε (ορθά) στην υποχρεωτική αναστολή της δραστηριότητας ενός ευρέος καταλόγου επιχειρήσεων, με βάση τη φύση της δραστηριότητάς τους και τις αντικειμενικές συνθήκες υπό τις οποίες αυτή ασκείται.

Στην περίπτωση των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπως αναδείχθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο με Υπόμνημα που κατέθεσαν, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, το είδος και οι συνθήκες της εργασίας, εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες. Στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, ο εξαερισμός εξασφαλίζεται με ανεμιστήρες 100-140 kw που διοχετεύουν ποσότητες 4500 κ.μ. αέρα ανά λεπτό. Στο πολυώροφο πλέγμα των στοών, με συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ιδανικές για παντός είδους παθογόνους μικροοργανισμούς, εργάζονται εξαντλητικά εκατοντάδες μεταλλωρύχοι, σε τρεις οκτάωρες βάρδιες, εφτά ημέρες την εβδομάδα, σε ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες.

Τα μέτρα προστασίας, που η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ανακοίνωσε ότι λαμβάνει, για την αποφυγή διάδοσης του ιού, ουσιαστικά δεν διαφέρουν από αυτά που λαμβάνονται υποχρεωτικά σε κάθε χώρο εργασίας (δυνατότητα τηλεργασίας, περιορισμός συναντήσεων και ομαδικών μετακινήσεων, διανομή μασκών και αντισηπτικών, μέτρηση θερμοκρασίας κ.α.). Παρά ταύτα, οι ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας στις υπόγειες στοές των μεταλλείων, καθιστούν πρόδηλο και αντικειμενικό τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, σε βαθμό αντικειμενικά πολύ μεγαλύτερο από εκείνον που υπάρχει σε άλλες επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει υποχρεωτικά ανασταλεί. Ενόψει των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εξόρυξης δεν θα εκτίθενται στον άμεσο κίνδυνο προσβολής από τον ιό και με βάση ποιο κριτήριο δεν έχουν ενταχθεί οι εξορυκτικές δραστηριότητες στους κωδικούς των επιχειρήσεων που υπάγονται σε καθεστώς υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)